Vojtěch Dyk vytesá Petru Novákovi „náhrobní kámen“

O bigbítu, těžké době, depresích i velké lásce má být celovečerní hraný film inspirovaný životem Petra Nováka. Zpěváka, který zemřel v pouhých jednapadesáti letech na vyčerpání, ztvární Vojtěch Dyk. Film s názvem Den štěstí vzniká v koprodukci České televize.

Vojtěch Dyk ztvární ve filmu Petra Nováka (zdroj: ČT24)

Petr Novák vyletěl na hudební nebe v 60. letech jako kometa - zapsal se hity Já budu chodit po špičkách, Povídej, Náhrobní kámen nebo Klaunova zpověď - a jako hvězda shořel. „Je to jednoduše příběh člověka, jenž zažil závratnou slávu a strmý pád a jehož duše se propila zoufalstvím až k předčasné smrti. Film, po jehož zhlédnutí by se divák měl cítit jako před obrazem Salvadora Dalího od Andyho Warhola: Vzhůru nohama,“ uvedl Ivan Fíla, který je režisérem i scenáristou snímku.

Jeho psychologický debut Lea (1996) byl nominován na Zlatý glóbus, následující Král zlodějů (2004) se dostal do užšího výběru cizojazyčných filmů nominovaných na amerického Oscara. Den štěstí chce natočit jako příběh plný silných emocí. „Přemýšlím pořád nad tím, co ho vedlo k tomu, že nejedl, co člověka vede k takové sebedestrukci,“ podotkl k osudu Petra Nováka jeho filmový představitel Vojtěch Dyk. On sám musí kvůli roli zhubnout deset kilo - a před kamerou díky práci maskérů postupně zestárne o třicet let.

Vojtěch Dyk a Ivan Fíla představují film o Petru Novákovi Den štěstí
Zdroj: ČT24/ČT

„Ivan Fíla dává vyprávění v mnoha ohledech snad až hollywoodské parametry,“ domnívá se vedoucí Filmového centra ČT Helena Uldrichová. Sleduje Petra od strmého vzestupu jeho hudební kariéry přes Bratislavskou lyru v roce 1969, kde vyhlásil minutu ticha za Jana Palacha, přes nátlak StB až po okamžiky, kdy se z něj stává lidská troska. Vypráví také osud jeho životní lásky - v životě jí byla herečka Eva Jakoubková, ve filmu se jmenuje Jana, která se stejně jako Petr pod tlakem okolností stává stínem svého talentu.

„Film nebude přesným otiskem zpěvákova života ani dalších postav protínajících jeho životní příběh, ale zachytí zcela určitě stěžejní momenty a náladu doby, ve které nebylo snadné svobodně žít a tvořit. Tedy nebude to film pouze o fenomenálním zpěvákovi a krásné herečce, ale nastíní nám i poměry v kultuře té doby a připomene žití v ČSSR v době normalizace vůbec,“ dodává Fíla.

Snímek s plánovaným padesátimilionovým rozpočtem se začne natáčet v polovině dubna.