Na Fidlovačce se možná „dofidlalo“. Divadlo nezískalo grant

Praha - Divadlo Na Fidlovačce letos skončí, řekla ředitelka Eliška Balzerová v Českém rozhlase Dvojka. Nedostalo totiž od Prahy peníze. Situaci prý ale ještě má posoudit nové vedení magistrátu.

Eliška Balzerová svá slova prý nepronesla proto, aby obviňovala současné vedení města a jeho grantovou komisi. Rozhodnutí o grantech totiž subjekty zdědily po svých předchůdcích.

„Komise toho bývalého vedení, komise pro udělování grantů, rozhodla, že Divadlu Na Fidlovačce nedá ani korunu, a současné vedení to má teď ke schválení. Takže já pracuji s touto informací,“ řekla Eliška Balzerová v Českém rozhlase. „Takže divadlo, které nedostane na uměleckou činnost ani korunu, musí zastavit svou činnost, neboť najednou ztrácí náplň své práce,“ uvedla.

Nic však ještě není stoprocentní. Grantová komise udílí jednoleté i víceleté granty. V případě neúspěchu v příspěvku na více roků může kulturní instituce zažádat o jednoletý. „Grantová komise je složená z odborníků, je tudíž apolitická. Nyní bude rozhodovat o odvoláních. Výsledek nelze předjímat,“ řekl radní pro kulturu Jan Wolf.

Tomáš Töpfer a Eliška Balzerová
Zdroj: ČT24/ČTK

„My teď ještě dojíždíme dvouletý grant, který nám přikazuje udělat ještě dvě premiéry,“ doplnila. Jedna premiéra se v současnosti začíná zkoušet, druhá bude podle Balzerové na podzim.

Divadlo na Fidlovačce se po dvacetiletém chátrání a rekonstrukci v 90. letech znovu otevřelo divákům 28. října 1998. Jeho uměleckým šéfem je nyní Pavel Šimák, členy souboru jsou vedle Balzerové (která ve funkci ředitele vystřídala Tomáše Töpfera) třeba Otakar Brousek mladší, Petr Rychlý, Ladislav Trojan a Ladislav Županič.