Koncerty, které pomáhají: kralupskému gymnáziu a kvadruplegiku Mácovi

Praha / Kralupy nad Vltavou - Hudba je dobrá věc a může navíc sloužit dobré věci. Benefičních koncertů je mnoho, přijměte pozvánku na dva z nich. 24. ledna podpoří hudební Lednový underground Dvořákovo gymnázium a Střední odbornou školu ekonomickou v Kralupech nad Vltavou; o téměř dva měsíce později pomůže hudba kvadruplegikovi Marcelu „Mácovi“ Dufkovi v samostatném životě.

Jednodenní festival Lednový underground se koná v Kralupech už podvanácté. Myšlenka uspořádat tuto akci vznikla po povodních v roce 2002, které zcela zničily suterén gymnázia. Výtěžek z vystoupení proto putuje na rozvoj školy a také podporu talentovaných žáků.

Hudebně letos benefiční akci podpoří mimo jiné Marta Töpferová, jež vystoupí s hudebníky z Německa, Španělska a Jižní Ameriky, multikulturní kapela United Flavour, garage punk z Mělníka The Oxx, Lenka Dusilová a kapela Vltava, která názvem dobře pasuje k místu konání, tedy kralupskému Kulturnímu domu Vltava.

The Plastic People of the Universe vystoupili 27. prosince na bratislavském Náměstí SNP na akci s názvem Drahý Václav - vzpomínkový koncert na počest Václava Havla.
Zdroj: Jan Koller/ČTK

Cílem koncertu naplánovaného na 24. března v pražské MeetFactory je pomoci konkrétnímu člověku. Marcel „Máca“ Dufek se potýká od narození s těžkou formou dětské mozkové obrny a neobejde se v každodenním fungování bez asistence druhých lidí. Náklady na pomoc a péči ovšem invalidní důchod stěží může pokrýt. To ale není důvod, aby Máca „skončil v nějakém z ústavů s celoroční péčí, což se neshoduje s představou svobodného života, na němž si zakládá“, píše na svých stránkách nezisková organizace Hnutí Mácou. Pomoci v životě podle vlastních představ má Mácovi i výtěžek z březnového koncertu. Zahrají na něm kapely Zrní a The Plastic People of the Universe. Vstupenky budou v prodeji od 22. ledna na stránkách MeetFactory.

Před čtyřmi lety se věnoval Mácovi v jednom z dílů pořad Klíč. Přehrát si jej můžete na stránkách České televize.