Světovar na dva roky u ledu. Projekt ale neumírá, slibují radní

Plzeň – Západočeská metropole na dva roky zakonzervuje projekt kulturní fabriky 4x4 a archivu v bývalém pivovaru Světovar. Kulturní fabrika a archiv byl jedním z projektů Evropského hlavního města kultury 2015. Město zastavilo stavbu kvůli škodlivému dehtu a korkolitu ve stěnách a podlahách komplexu. Radní, kteří už na Světovar vynaložili miliony korun, předpokládají, že archiv by se na místě po úpravě projektu mohl vybudovat.

„Konzervace ale neznamená úplné pohřbení projektu. Archiv je potřeba, má smysl, do území se hodí, máme na něj projekt, který je potřeba jen dopracovat,“ vysvětlil náměstek primátora Pavel Šindelář. Zároveň však přiznal, že projekt kulturní fabriky je v současnosti na mrtvém bodě.  

Archiv město nutně potřebuje, na konci roku mu měla končit licence kvůli zcela nevyhovujícím podmínkám současného městského archivu. Jak řekl zastupitelům primátorův náměstek Martin Baxa, město dosáhlo prodloužení termínu a nehrozí tak, že by muselo předávat své cenné archiválie jiným archivům.

Zastupitelé měli na stole dvě varianty: buď areál zakonzervovat, nebo dostavět. První varianta Plzeň vyjde na 112 milionů korun, dostavba by naproti tomu spolkla 370 milionů.

Bývalý pivovar a kasárna Světovar
Zdroj: ČT24/ČTK

Šindelář je přesvědčen, že po úpravě původního projektu bude možné pokračovat na archivu. „Dokážu si představit, že v té vysoké budově vznikne archiv, možná ještě nějaká doplňková činnost, a budeme hledat další program pro menší budovu,“ řekl. V rozpočtu na příští rok ještě peníze na Světovar jsou. Podobnou myšlenku potvrdil také primátor Martin Zrzavecký.

Šindelář nyní musí za město vyjednávat se sdružením Světovar, které mělo stavební práce provádět, na odstoupení od smlouvy. Zatím není jasné, jaké finanční náklady to bude pro město případně ještě znamenat.