Muzeum v Bernu zveřejnilo seznam Gurlittovy sbírky

Bern – Muzeum umění ve švýcarském Bernu uveřejnilo úplný seznam kontroverzní sbírky Cornelia Gurlitta, která instituci připadla po jeho letošním úmrtí. Umělecká díla slavných jmen získal Corneliův otec Hildebrand, kunsthistorik a obchodník s uměním, který pracoval pro nacistický režim. U zhruba 240 objektů panuje podezření, že byly ukradeny či pod nátlakem vymáhány od původních, převážně židovských vlastníků. Díky seznamu se již našel jeden obraz, který na seznamech nacisty ukradeného majetku figuruje.

Objevení Gurlittovy sbírky před rokem udivilo celý svět. Ačkoli německé úřady obrazy a další díla ve sběratelově mnichovském bytě zabavily už v roce 2012, veřejnost o nich informovaly mnohem později. Letos se navíc našly další dvě stovky objektů uskladněných v Gurlittově nemovitosti v Salcburku.

Sbírka v odhadované hodnotě jedné miliardy eur (27,5 miliardy korun) obsahuje téměř dva tisíce položek a jsou v ní zastoupena i velmi slavná jména – například Eugene Delacroix, August Rodin, Édouard Manet, Henri Matisse, Marc Chagall či Pablo Picasso.

Gurlittova sbírka: Dvojice od Hanse Christopha
Zdroj: ČT24/ISIFA/Lost Art Koordinierungsstelle Magdeburg

Gurlitt uzavřel s německou vládou dohodu o prověření původu děl, kterou muzeum hodlá respektovat. Podle ředitele Christopha Schäublina vrátí dědicům původních majitelů všechna díla, u nichž se prokáže, že je nacisté ukradli. „Všechna díla ze závěti, u nichž se prokáže, že byla nacisty ukradena původním vlastníkům, nebo ta, u nichž to bude velmi pravděpodobné, budou bez dalších 'když' nebo 'ale' vrácena oprávněným žadatelům,“ potvrdila pověřenkyně německé vlády pro kulturu Monika Grüttersová.

Úplný výčet všech děl je k nalezení zde.