Pro mimoamerické Emmy má cenu tunel, utopie a – Nový svět

New York – V pondělí večer se v New Yorku udílely mezinárodní televizní ceny Emmy, které se na rozdíl od tradičních Emmy zaměřují na televizní tvorbu mimo USA. Nejvíce se dařilo britským pořadům – získaly tři ocenění.

Mezinárodní ceny Emmy jsou rozdány (zdroj: ČT24)

Britové natočili podle porotců nejlepší drama – seriál Utopia (Utopie). „Utopia je trochu špinavý, chlípný, temný a pokřivený zmetek, který by žádní slušní a bohabojní lidé neměli sledovat,“ varoval při přebírání ceny producent Dennis Kelly. Britům se povedl také nejlepší zábavní pořad bez scénáře (Educating Yorkshire) a mají nejlepšího herce. Tím byl vyhlášen Stephen Dillane za roli detektiva veterána v britsko-francouzském kriminálním dramatu „The Tunnel“ (Tunel).

Za nejlepší herečku byla označena Bianca Krijgsmanová z Nizozemska. Ve filmu De Nieuwe Wereld (Nový svět) ztvárnila uklízečku na letišti, která začne nečekaný vztah s žadatelem o azyl z Afriky.

Nejlepší komedie (What If? 2) vznikla v Belgii, nejlepší telenovela (Precious Pearl) v Brazílii, dokument ve Švédsku. Cena za miniseriál putuje do Německa pro Naše otce a naše matky, osudy pěti lidí za druhé světové války. Jedno ocenění doputuje do Kanady za program o umění.