Jako křen. V Ostravě hrají Postřižiny

Ostrava – Postřižiny, jedna z nejslavnějších próz spisovatele Bohumila Hrabala, od jehož narození letos uplynulo rovných 100 let, se dostaly na prkna ostravského Divadla Jiřího Myrona. Na jevišti nechybí upovídaný strýc Pepin ani krásné dlouhé vlasy paní správcové. Inscenace se navíc celá odehrává v hospodě.

V Ostravě hrají Postřižiny (zdroj: ČT24)

Kvůli Postřižinám jeli ostravští herci na inspirativní výlet do místa, kde Bohumil Hrabal žil a tvořil, do nymburského pivovaru. „Tam jsem vypila tolik piv, kolik ještě v životě nikdy, takže to bylo opravdu inspirativní. Užila jsem si to, protože já nejsem moc pivní typ,“ směje se představitelka krásné paní správcové Lada Bělašková.

Od filmových Postřižin Jiřího Menzla se ty divadelní liší tím, že se celé odehrávají v hospodě. U každého stolu zazní jiná historka. Pábení a humor vnáší na jeviště především postava strýce Pepina. „Pepin není fiktivní postava, to byl skutečný Hrabalův strýc. Bohumil Hrabal o něm říkal, že je to jeho múza,“ říká režisér Janusz Klimsza.

Hrabalovu literární klasiku pro jeviště upravili Jiří Janků a Petr Svojtka. Scénu připravil David Bazika, kostýmy navrhla Eliška Zapletalová. V hlavních rolích se kromě Lady Bělaškové představili František Strnad, František Večeřa, Tomáš Jirman, Vladimír Čapka, Jan Fišar a další. Příští repríza se koná ve středu 12. listopadu.