Komiks nezná hranice, přesto je překračuje. Už podeváté a fest!

Praha - „Komiks je úžasný v tom, že může oslovit každého, jak intelektuála, tak studenta střední školy nebo někoho, kdo nechce číst dlouhé příběhy,“ domnívá se výkonný ředitel a spoluzakladatel KomiksFESTu! Joachim Dvořák. Devátý ročník chce od 29. října do 2. listopadu opět v souladu s mottem „komiks unlimited“ návštěvníkům ukázat, že pro toto médium žádné hranice neexistují.

„Když jsme v nakladatelství Labyrint vydávali před dvanácti lety první díl, nebyl komiks vůbec tak populární, a pamatuji si, že v jednom knihkupectví na Václavském náměstí tu knihu odmítli prodávat s tím, že skripta pro železničářské učiliště neprodávají,“ ilustruje Joachim Dvořák na příkladu příběhu Alois Nebel (který se kromě překladů do francouzštiny a němčiny dočkal také filmové adaptace), jak se vnímání komiksu posunulo. Nebelovi se navíc podařilo proniknout i do mainstreamu.

Ve srovnání s frankofonními zeměmi, kde má komiks velkou tradici, je ale u nás toto médium pořád podle Dvořáka na periférii zájmu, i když rok od roku je mu věnována větší pozornost, i díky KomiksFESTu!. I letos nabídne kreslíře, autory, alba, výstavy, filmy, divadelní inscenace, workshopy, autogramiády a besedy. 

O překračování žánrových hranic přesvědčí hned první den, kdy je na programu pražské La Fabriky taneční představení S/He Is the Nancy Joe souboru Tantehorse. „Kombinuje pouliční balet, prvky hip hopu, popu, komiksových animací a hudby. Je příspěvkem k problematice transgenderu a toto téma zpracovává komiksou formou,“ podotkl k inscenaci Joachim Dvořák a připomněl, že ji při americkém uvedení označil Washington Post za taneční přestavení roku 2012.

Hraniční je podle Dvořáka i výstava na Novoměstské radnici. „Práce belgické výtvarnice Dominique Goblet a Johanny Schaible, když se na ně podíváte, vůbec nesplňují zaběhlý předpoklad o vizualitě komiksu,“ upozorňuje. Přesto je jejich tvorba součástí devátého KomiksFESTu!.

Festival přivítá řadu domácích, například Karla Jerie nebo Branko Jelinka, i zahraničních hostů. „Asi největší hvězdou je bulharský výtvarník Alex Maleev, který se prosadil ve Spojených státech, kreslí obálky a ilustruje díla autorů, které bychom přiřadili k superhrdinským tvůrcům,“ představil Dvořák tvůrce, jenž je spojen například se sérií Daredevil anebo Vránou.

Středobodem přehlídky je i letos velká komiksová sobota, která se koná v pražské MeetFactory. Tu budou také vyhlášeny výroční ceny Muriel oceňující komiksové počiny a tvůrce. Nejvíce nominací má kniha Jak Gottwald zavraždil Slánského, kterou scenárista Pavel Kosatík a výtvarník Vojtěch Mašek vytvořili na motivy televizního cyklu České století. Nové díly o našich důležitých dějinných okamžicích se na obrazovce ČT objeví 16. listopadu. 

Komiks Jak Gottwald zavraždil Slánského
Zdroj: ČT24/ČT