Cenu Franze Kafky převzal čínský „nádeník, který zakusil muka“

Praha - Čínský spisovatel Jen Lien-kche dnes na Staroměstské radnici převzal Cenu Franze Kafky. Zařadil se tak mezi ty, jejichž dílo podle poroty oslovuje čtenáře bez ohledu na jejich původ, národnost a kulturu - tedy stejně jako dílo Franze Kafky. Satiricky orientovaný autor píše povídky a romány, čtyři z nich jsou v Číně zakázány. „Udělujete cenu jednomu z nádeníků, kteří zakusili muka a utekli, aby o tom podali zprávu,“ reagoval na ocenění sám spisovatel.

Cenu Franze Kafky si odnáší Číňan (zdroj: ČT24)

Jen Lien-kche získal nejen finanční odměnu ve výši asi 218 tisíc korun, ale také bronzovou sošku zmenšeného pomníku Franze Kafky od umělce Jaroslava Róny.

„Z jistého úhlu pohledu můžeme říci, že spisovatelé tu jsou od toho, aby zaznamenávali lidskou paměť a prožitky, to naše paměť a prožitky z nás dělají vášnivé pisálky,“ začal Jen Lien-kche svoji děkovnou řeč, ve které připomněl děsivé zážitky ze svého dětství počátkem 60. let, kdy „zemřelo pro naplnění ideálů komunismu více než 30 milionů Číňanů“.

Jen Lien-Kche (1958) …

… sepsal víc než dvacítku románů a povídkových knih. Odmítá se účastnit oficiálních aktivit Svazu čínských spisovatelů, i přesto získal dvě nejvyšší čínská literární ocenění a byl také mezi finalisty Man Bookerovy mezinárodní ceny pro rok 2013. V Česku mu zatím vyšla pouze satira Služ lidu! nebo román Čtyři knihy.

V době, kdy tato genocida žila velmi silně ve vzpomínkách obyvatel, ho matka u hliněného valu za vesnicí naučila, který jíl může v případě trýznivého hladu jíst, kterou kůru stromu lze pozřít, a kterou hlínu naopak nesmí. „Od toho večera jsem se stal tím, který vnímá temnotu. Od toho večera si pamatuji slovo, které jsem se naučil příliš brzy: trýzeň. Znamená žít v temnotě vystaven utrpení,“ říká spisovatel.

„Udělujete cenu jednomu z nádeníků, kteří zakusili muka a utekli, aby o tom podali zprávu, udělujete cenu slepci, který jde nocí a svítí baterkou na cestu. Díky tomu světlu může každý, kdo vnímá temnotu, chovat víru ve světlejší časy; díky tomu světlu si mohou lidé uvědomit existenci temnoty a vyhnout se utrpení. Ten nádeník a slepec mohou na své noční cestě se zprávou posvítit těm, kdo procházejí kolem, byť by to byl jen krátký kousek cesty,“ děkoval dnes Jen-Lien Kche Společnosti Franze Kafky.