Všichni jsou už v Bollywoodu! Děti a western taky

Praha - Zřejmě nejkultovnější bollywoodský snímek všech dob zahájí dnes v Praze dvanáctý ročník Festivalu bollywoodského filmu. České listopadové nevlídno snad v následujících dnech trochu zmírní orient a emoce v dramatu o lásce, která kasty přenáší, humorně nadsazeném akčním thrilleru anebo v příbězích dětí z Bollywoodu, které jsou hlavním letošním tématem.

Radim Špaček: Snažíme se přenést do Prahy atmosféru indického kina (zdroj: ČT24)

Festival zahájí bollywoodská pocta westernovému žánru z roku 1975. Snímek režiséra Rameshe Sippyho o dvojici čestných kriminálníků, kteří se postaví banditovi terorizujícímu odlehlou vesnici, prošel důkladným restaurováním, a diváci tak western s názvem Sholay uvidí ve 3D verzi doplněné o digitální efekty. „Když film popisuju kamarádům, říkám, že je něco mezi Sedmi statečnými a Butchem Cassidym se Sundancem Kidem,“ upřesnil umělecký ředitel festivalu a také režisér Radim Špaček.

Dvacítku filmů rozdělili letos organizátoři do tří sekcí. Hlavním tématem jsou „děti z Bollywoodu“, tedy filmy o dětech a pro děti. Poprvé se v programu objeví výběr z pákistánské kinematografie - Lollywood v Bollywoodu zahrnuje i dokument Zinda Bhaag, první film za uplynulé půlstoletí, který se pákistánské úřady rozhodly vyslat do boje o Oscara. Je příběhem tří přátel, jejichž jedinou nadějí na spokojený život se zdá být útěk do zahraničí. "Když letos Nobelovu cenu za mír získala Pákistánka a indický aktivista, snažíme se i my přispět na kulturním poli malou troškou ke sbližování těchto dvou zemí," podotkl Špaček. Dokumenty mají jinak na přehlídce zvláštní sekci, jejíž součástí je také výběr toho nejlepšího z bombajského queer festivalu Kashish.

Indii divákům přiblíží vedle filmů i výstava fotografií Vojtěcha Vlka. „Představují především svaté muže z Váranasí, kteří žijí a meditují na břehu řeky Gangy,“ doplnil jejich autor. Snímky si zájemci mohou prohlédnout v Kávovarně v pasáži Lucerna do 30. listopadu. Festival bollywoodského filmu kina Lucerna a Světozor obsadí do 26. října. Špaček doufá, že se do projekcí podaří přenést částečně i atmosféru indických biografů, také díky doprovodné bollywood párty, trhům a dílnám.