Deset důvodů, proč vyrazit na filmový festival do Jihlavy

Jihlava – Největší přehlídka dokumentárního filmu ve střední a východní Evropě MFDF Jihlava dnes opět otevírá své sály. Je připraveno 266 filmů ze 42 zemí, z toho 57 premiér, mezi které patří i deset českých snímků. Festival, letos ve znamení Továrny na sny, potrvá až do úterý 28. října. Součástí 18. ročníku je také přehlídka dokumentů z produkce České televize. Pokud ještě váháte, zda na Vysočinu vyrazit, nabízíme deset dobrých důvodů, proč se v Ji.hlavě aspoň otočit.

Godfrey Reggio
Rodák z New Orleans za dobu více než třicetiletého působení na poli dokumentárního filmu nenatočil velké množství snímků, ale tři celovečerní tituly mu stihly zajistit světovou proslulost. Jedná se trilogii Koyaanisqatsi, Naqoyqatsi a Powaqqatsi. Názvy pocházející z jazyka indiánského kmene Hopi ukrývají průzračné audiovizuální eseje, které se zaobírají dopadem moderního světa na životní prostředí. Jejich síla spočívá především ve spojení úchvatných obrazů s hudbou minimalistického skladatele Philipa Glasse. Godfrey Reggio své filmy v Jihlavě osobně uvede a bude diskutovat s diváky.

Ruská fixace
Vedle hongkongského politologa a aktivisty Josepha Čchenga a bývalého amerického vojáka Ethnana McCorda navštíví Ji.hlavu jako host a lektor Inspiračního fóra i ruský konceptuální umělec a aktivista Petr Pavlenskij. Jeho zřejmě nejznámější performancí je Fixace (2013), kdy si na chodník moskevského Rudého náměstí přibil genitálie, aby tak demonstroval proti proměně Ruska v policejní stát. Před několika dny si uřízl část ucha na protest proti zneužívání psychatrie proti politickým odpůrcům (více čtěte zde).

Pjotr Pavlenskij si uřízl ušní lalůček
Zdroj: ČT24/YouTube

Alan Resnais
Festival uctí památku francouzské legendy Alaina Resnaise, který zemřel na jaře ve věku 91 let (více čtěte zde). Jihlava nabídne projekce méně známých či úplně neznámých filmů. „Už v roce 1946 se podílel na natáčení snímku Paříž 1900, který byl později označen za první esej v dějinách kinematografie,“ říká dramaturg David Čeněk.

Rakouské sklepy
Ulrich Seidl, jehož práce se vyznačuje svérázným prolnutím dokumentu a obrazové stylizace, vykresluje privátní sféru života několika Rakušanů – totiž jejich sklepy. Před našima očima defilují výjevy ze sportovní střelnice, sadomasochistických heren nebo soukromého muzea nacismu. S téměř vědeckým zaujetím pozorujeme chování několika jedinců v jejich oblíbením prostředí, kde se oddávají svým neobvyklým koníčkům. Film je promítán v soutěžní sekci Mezi moři, která se věnuje střední a východní Evropě.

Ulrich Seidl / Ve sklepě
Zdroj: ČT24/MFDF Jihlava

Neznámý Donald Rumsfeld
Errol Morris je legendou amerického angažovaného dokumentu. Celosvětový úspěch mu přinesl film Tenká modrá linie (The Thin Blue Line, 1988). Za Nejasnou situaci (The Fog of War, 2003) obdržel Oscara. V novém filmu Neznámé známé si bere na paškál Donalda Rumsfelda, ministra obrany USA v době, kdy americká armáda zahájila vojenské operace v Afghánistánu a v Iráku. Sledujeme ironicky vystavěnou konfrontaci vrcholového politika se psanými záznamy o jeho politické práci.

Dej tam radši nějaký kluky
Pětadvacetiletý student Daniel se ve filmu Veroniky Liškové vypořádává se svojí netradiční a značně kontroverzní sexuální orientací. Se svým údělem homosexuálního pedofila seznamuje rodinu, přátele a skrze tvůrčí psaní i sám sebe. Danielova hluboká sebereflexe a důraz na jiné než sexuální hodnoty umožnila tvůrcům představit situaci pedofila komplexně a lidsky. Film Danielův svět je promítán v sekci Česká radost.

Česká radost
Prestižní výběr českých dokumentů není jenom soutěží o nejlepší z českých filmů, ale především ukázkou rozmanitosti tuzemské kinematografie. Kromě Danielova světa se můžete podívat na Evangelium podle (Vratislava) Brabence, originální pohled na moderní české dějiny Gottland, portrét obětavého katolického kněze Opři žebřík o nebe, filmový esej o české myslivosti Lovu zdar! nebo snímek Pavel Wonka se zavazuje, který naznačuje, že symbol revoluce spolupracoval se státními tajnými službami.

Libuše Rudinská / Pavel Wonka se zavazuje
Zdroj: ČT24/MFDF Jihlava

Barmský den
Dokumentarista a pedagog Vít Janeček se dlouhodobě věnuje barmské kinematografii. Letos vybral několik bloků sestavených z nezávislých barmských snímků. Jde o unikátní možnost seznámit se s prakticky neznámou oblastí kinematografie. „Místní lidé i kultura mají velký humanistický potenciál, ač je možné, a asi pravděpodobnější, že konzum zvítězí. V tuto chvíli ještě stále není zcela rozhodnuto. Země, která se ocitla vlivem šílených dějinných faktorů v izolaci, má nyní díky tomu ještě chvíli jakousi šanci reflektovat globální vývoj a vyvodit pro sebe nějaké korekce,“ uvažuje Vít Janeček.

Kino České televize
Česká televize otevře své vlastní dokumentární kino. V Horáckém divadle promítne přes 25 nejzajímavějších snímků ze své produkce. „Festivalovou premiérou se představí například emočně i vizuálně silný film Feldvidék - Horná zem zabývající se osudy lidí, kterých se dotkla rozhodnutí politiků po druhé světové válce, či Jáma, pojednávající o ukrajinské rodině bojující o své malé hospodářství s developerskou společností v moderní kyjevské čtvrti,“ zve diváky vedoucí Filmového centra ČT Helena Uldrichová.

Hudba, divadlo, poetry
Připraven je doprovodný program: Český rozhlas uvede další ročník přehlídky rozhlasových dokumentů, své texty budou číst Jonáš Hájek, Petr Borkovec, Petr Hruška nebo Marek Šindelka, v divadelním stanu vystoupí boží člověk Jožka Lipnik, slam poetry předvede Bohdan Bláhovec, zahrají Monika Načeva, DJ Floex nebo Oldřich Janota.

Celý program najdete na stránkách festivalu.