Letošní Ekofilm jede na vodu

Ostrava – Film a životní prostředí? Pro čtyřicátý ročník akce Ekofilm spojení, které není mimo. Festival, promítající snímky o ekologických tématech, se letos zaměřuje na klíčové slovo „voda“. Velkou přednáškovou show o ní chystá třeba popularizátor vědy Michael Londesborough. Po Ostravě se akce přesune do Karviné a do Českého Těšína.

Festivalovým centrem se letos stane nově zrekonstruovaný Dům kultury Akord, od něhož povede pomyslná trasa do kina Vesmír a do Ostravského muzea.

Zájem filmařů o účast na Ekofilmu roste. Letos se do soutěže přihlásilo 222 snímků, což je téměř o sto více než loni. Svá díla nabídlo 34 států z pěti kontinentů. Návštěvníci se mohou těšit na příspěvky z Austrálie, Keni, Ekvádoru či třeba z Chile. Největší počet filmů pochází již tradičně z Německa. Českých dokumentů je v letošním roce 66.

Tvůrci vítězného snímku obdrží cenu – sochu anděla, vytvořenou uměleckým kovářem Tomášem Szwanczarem z Landeku. I další vítězové získají rovněž anděly, vyrobené z keramiky a polodrahokamů. Filmový svátek skončí už 5. října.

Voda nad zlato

Všechny formy života na vodě nějakým způsobem závisejí, uvádějí organizátoři festivalu i ministr životního prostředí Richard Brabec. Pětina lidstva přitom nemá k nezávadné vodě přístup a miliony lidí umírají na choroby související s kontaminovanou vodou. Tekutina se tak stala strategickou surovinou a v mnohých zemích je i předmětem války.