Česká premiéra opery Pád Antikrista. 70 let po smrti autora v Osvětimi

Olomouc - Režisér Jan Antonín Pitínský zkouší se souborem Moravského divadlo v Olomouci operu Pád Antikritista. Podle textu švýcarského spisovatele Alberta Steffena ji roku 1935 zkomponoval hudební skladatel Viktor Ullmann, jehož hudba je považována za vrchol pražské židovsko-německé tvorby 20. století. Jde vůbec o první scénické provedení této opery v Česku. V říjnu uplynulo 70 let od autorovy smrti v Osvětimi.

Události v kultuře: V Olomouci nazkoušeli Pád Antikrista (zdroj: ČT24)

Předlohou opery je dramatická skica apokalypsy 20. století, kterou Steffen napsal roku 1928. Skladatel, pianista a dirigent Viktor Ullmann, který patřil k vídeňským žákům Arnolda Schönberga, ji začal komponovat v době, kdy se na svět valila skutečná hitlerovská apokalypsa. Jde o mnohovrstevnatou vizi vlády Regenta - předobrazu Hitlera, jenž si nárokuje zbavit lidstvo závislosti na přírodě a božských silách.

Divadlo uvede Ullmannovu operu o třech dějstvích v původním německém znění s titulky. Celé dílo zaznělo v Česku poprvé v roce 2009 v koncertním provedení Severočeské filharmonie Teplice a Pražského komorního sboru na Festivalu zakázané hudby, který se snaží připomínat významné židovské hudebníky zakázané ve třetí říši.

Hudba neznámá, těžká a úchvatná

Pro Miloslava Oswalda, který diriguje připravované scénické provedení, byla Ulmanova opera velkou neznámou. K dispozici měl jedinou nahrávku, která existuje. Hudba ho uchvátila. „Typické jsou přechody z tonality do atonality, velká barevnost, instrumentální bohatství orchestru a specifické motivy pro každou postavu i určité děje,“ líčil Oswald.

A do neznámého světa vstoupili i pěvci. „Je to náročné už kvůli té němčině, ale i po hudební stránce. Mobilizujeme pěvecké techniky,“ naznačil Jiří Přibyl, který zpívá anděla. Regenta zkouší společně s Václavem Málkem Jakub Rousek. „Je to samozřejmě nejzápornější postava. Hlavně je to ale velice těžké hudební dílo, musíme se opravdu hodně soustředit,“ říká Rousek.

Regent versus věda, náboženství a umění

Regent uvězní Technika, Umělce a Kněze a chce si je podrobit. Technik podlehne a sestrojí komickou loď, která má spoutat slunce. Kněz začne pracovat na novém kultu, který má z kamení syntetizovat chléb, Umělec má za úkol oslavit Regentovo dílo a věčný mír. Umělec ale prohlédne podstatu diktátora a tyrana, který je odhalen jako Antikrist. Jeho komická loď se zřítí a strhne i hvězdy. Technik, Umělec a Kněz, kteří symbolizují vědu, náboženství a umění, odcházejí jako bratři.

Za operu Pád Antikristův Ullmann získal už v roce 1936 významnou hudební cenu. Jeho tvorba hudební i literární, které se věnoval i v Terezíně, byla dlouho považována za ztracenou. Některé skladby se objevily až po roce 1989. Některá jeho díla byla poprvé uvedena po více než padesáti letech.

Viktor Ullmann se narodil roku 1898 v Těšíně. Později se s matkou přestěhoval do Vídně, kde se začal věnovat hudbě. Po návratu z italské fronty studoval ve Vídni studovat práva a také navštěvoval kompoziční semináře Arnolda Schönberga. Poté se přesídlil do Prahy. Byl sbormistrem a později dirigentem v tamním Novém německém divadle, řídil operu v Ústí nad Labem, zastával místo kapelníka ve švýcarském Curychu. Po návratu do Prahy působil v několika divadlech a komponoval.

Život v Terezíně

V době nastupujícího nacismu uvažoval o emigraci, protože byl židovského původu. Pomocí Nicholase Wintona ale stihl poslat do bezpečí do Anglie pouze dvě své mladší děti. Zbytek rodiny skončil ve vyhlazovacích táborech. Roku 1942 byl s manželkou, dětmi a dalšími příbuznými transportován do Terezína. Patřil tam k nejaktivnějším vězňům, kteří se podíleli na tamním ilegálním hudebním životě. Vedl Studio pro novou hudbu, napsal tam asi dvacet skladeb i operu. Roku 1944 byl i se zbytkem rodiny převezen do Osvětimi, kde pravděpodobně 18. října zemřel v plynové komoře.

Premiéra Ullmannova Pádu Antikrista bude v Moravském divadle Olomouc 18. října.