Populární Cohen nemá problém ani v osmdesáti

Praha - Nové album s názvem Popular Problems si kanadský písničkář Leonard Cohen nadělil k osmdesátinám. Na desce je deset písní, ve kterých si každý fanoušek Leonarda Cohena najde svou oblíbenou polohu respektovaného písničkáře. „Cohenovo sdělení je naprosto univerzální a srdce posluchaček musí chytit po celém světě,“ myslí si překladatel a publicista Josef Rauvolf. „On je především autentický, upřímný a je to mistr slova,“ hodnotí Cohenovu hudbu Rauvolf. „Je to člověk, který má něco prožito a dokáže to do svých písní vtělit. Dokáže psát melodie, které jsou sice jednoduché, ale dokáže do nich dát všechno.“

Cohen se narodil v roce 1934 v konzervativní židovské rodině v Montrealu. Začínal jako básník a spisovatel, k hudbě se přiklonil ve druhé polovině 60. let minulého století. V roce 1967 vydal debutové album Songs of Leonard Cohen. „V té době byla rocková exploze a najednou takový starší chlápek, který spíš tak vypráví,“ připomněl Rauvolf.

Tématy Cohenových vesměs smutných balad, zpívaných typickým barytonem, jsou touha, láska, zrada, ztráta, krutost, válka, zoufalství, bůh a modlitba. Na programu nynějších vystoupení jsou všechny úspěšné písně jako Hallelujah, Sisters of Mercy, Famous Blue Raincoat, Bird on a Wire, I'm Your Man či Suzanne.

  • „On ten Cohen, kdyby člověk chtěl být rýpavý, tak by mohl říct, že vlastně píše pořád jednu písničku,“ poukázal dále Rauvolf. „Přestože by to tak mohlo působit, tak si myslím, že tomu úplně tak není,“ dodává vzápětí.

Dříve než hudbou se snažil Cohen prosadit jako spisovatel. Jeho první dva romány, Oblíbená hra a Nádherní poražení, se však nesetkaly s velkým ohlasem. Časopis Melody Maker je charakterizoval jako „lacinou pornografii zahalenou do těžkého mysticismu“.

„Nejdřív si ode mne nechtěli koupit mé romány a najednou tleskají všemu, co dělám,“ divil se Cohen po úspěchu svého prvního alba. „Jeho knihy se moc neprodávaly, když viděl, že si poezií moc nevydělá, tak si řekl, že by mohl vydělávat písničkami. Zároveň ty písničky začal psát proto, že se na to líp balí holky,“ řekl Rauvolf.

Umělec neskrývá, že jeho velkou inspirací jsou ženy. Suzanne byla ženou jeho přítele, do které byl zamilován, o rozchodu s Norkou Marianne, s níž žil s přestávkami sedm let, vypráví slavný hit So Long, Marianne. „Už moje první básně byly takové pastičky na holky,“ připustil před časem otec dvou dětí, který se navzdory mnoha láskám nikdy neoženil.

V roce 2008 byl Leonard Cohen uveden do americké Rokenrolové síně slávy a v roce 2010 získal hudební cenu Grammy za celoživotní dílo.