Evropský Oscar by mohl být Fair Play

Riga - Přidá se Andrea Sedláčková k českým tvůrcům, kteří získali Evropskou filmovou cenu? Její dopingové drama Fair Play se zatím dostalo - jako jediný český zástupce - do padesátky nejširších nominací. Utká se třeba s Nymfomankou Larse von Triera nebo životopisným snímkem Andrzeje Wajdy o polském prezidentovi Walesovi.

„Z výběru do nominací mám především obrovskou radost, protože je oceněním všech, ať už uměleckých, či technických profesí, kteří na filmu pracovali. Film Fair Play vznikal mnoho let, byl nesmírně náročný a museli jsme s producenty z Negativu společnými silami překonávat mnohé překážky. A osobně jsem potěšená, protože jsem ještě nikdy na žádnou takovou cenu nominována nebyla. A také, že je to evropská cena, protože já jsem přesvědčená a evropství praktikující Evropanka,“ reagovala na nominaci režisérka Andrea Sedláčková. 

Fair Play je dramatickým příběhem matky (Aňa Geislerová) a dcery (Judit Bárdos), nadějné sportovkyně, která je zařazena do dopingového programu. Odehrává se v Československu osmdesátých let. „Myslím si, že téma dopingu za totality je téma pro cizinu neznámé a překvapivé,“ domnívá se Sedláčková. 

V Evropských filmových cenách, nazývaných „evropský Oscar“, se zatím podařilo uspět dvěma českým filmům - žádnému ale v nejsledovanější kategorii hraných snímků. Úspěch si připsal dokument René (2008) Heleny Třeštíkové a animovaný Alois Nebel  (2011) režiséra Tomáše Luňáka.

Další úspěch pro český film a pro společnost Negativ. Z producentské dílny Negativ už vzešly dva filmy evropským Oscarem oceněné, nejprve to byl dokument René režisérky Heleny Třeštíkové a následně animovaný celovečerní film Alois Nebel režiséra Tomáše Luňáka. Oba vznikly v koprodukci České televize, stejně jako Fair Play.

Vítěze letošního ročníku vyhlásí Evropská filmová akademie, která ocenění uděluje od roku 1988, 13. prosince v Rize. Konkurentem Fair Play je například intimní příběh o polsko-židovské historii Ida, historický snímek Mika Leigha o malíři J. M. W. Turnerovi, režisérský střih Trierovy Nymfomanky anebo Wajdův Walesa.