Pražské proměny. Fotoreportér Jovan Dezort bilancuje

Praha - Na Staroměstské radnici v Praze je k vidění retrospektiva Jovana Dezorta Co odnesl čas… Koná se při příležitosti nadcházejících osmdesátin a zároveň 60 let tvorby někdejšího fotoreportéra ČTK. Snímky především ze 60. a 70. let minulého století se týkají hlavně Prahy a jejích proměn.

Fotoreportér Jovan Dezort bilancuje (zdroj: ČT24)

„Bylo nesmírně těžké vybrat z tisíců negativů více než stovku, která se tu představuje. Nejsem pořádný fotograf, který by měl archiv v pořádku. Proto ani nemohu říci, kolik snímků jsem za život pořídil,“ říká Jovan Dezort. Coby fotoreportér ČTK musel obsáhnout všechno od zemědělství až po oficiální akce a sport. Pak se vše zpracovávalo a snímky se roznášely či potrubní poštou posílaly do jednotlivých redakcí.

Všechny vystavené snímky dokumentují tvorbu fotografa, který propojil své hobby s povoláním, a vracejí diváka do doby, kdy se v Praze budovalo metro, kdy přes Václavské náměstí jezdily tramvaje a trolejbusy. Zachycují bruslaře na zamrzlé Vltavě, automobily na Karlově mostě, fronty u telefonních budek i šedivou nabídku obchodní sítě.

Reportáž z pražírny kávy

„K fotoreportérům ČTK jsem se dostal náhodou, když jsem jako fotolaborant za jednoho z nich zaskočil. Šlo o reportáž z pražírny kávy ve Vysočanech a hned poté o snímky z gymnastiky žen. Psal se rok 1960 a mělo to úspěch,“ vypráví Dezort. Do nehybných obrazů zmrazil i 70. léta v Rusku nebo vietnamskou válku. Intenzivně se věnoval kultuře: zachytil například Josefa Sudka, Jana Wericha nebo Louise Armstronga.

Charakteristickým rysem jeho záběrů je přirozenost a bezprostřednost při zachycení života lidí, což mu vyneslo řadu cen a uznání v domácích i mezinárodních soutěžích, například Zlatou pečeť na World Press Photo v Haagu v roce 1970. Od poloviny 70. let pracoval v časopisech Vlasta a Svět práce, od roku 1984 je ve svobodném povolání.