Arabská a židovská hudba se snesou. Avishai Cohen hrál v Praze

Praha - Izraelský muzikant Avishai Cohen nadchl publikum v pražské Hybernii. Kontrabasista v metropoli představil své poslední album Almah, na kterém míchá jazz s klasikou a arabské rytmy s izraelským folklórem. Podívejte se:

Avishai Cohen hrál v Praze (zdroj: ČT24)

Izraelský rodák Avishai Cohen se narodil 20. dubna roku 1970. Vyrůstal v hudební rodině a od dětství hrál na klavír. Později objevil basovou kytaru a především kontrabas. Když coby mladík před dvaceti lety odjížděl na zkušenou do New York city, koupil si hned dvě letenky, pro sebe a svůj nástroj. „Dostal jsem dva obědy, to bylo skvělé,“ směje se dnes.

Začátky v New Yorku však byly dost obtížné. Pracoval jako stavební dělník, hrál na ulici a v malých klubech. Do elitní společnosti světového jazzu ho nakonec vytáhl jazzový skladatel a pianista Chick Corea. Od té doby Cohen natočil čtrnáct alb a procestoval celý svět. V 44 letech se neúnavný experimentátor vrací ke svému kulturnímu dědictví.

Milovník klasické hudby ke svému triu angažoval komorní orchestr a jejich repertoár je směsí hudebních vlivů od arabské hudby po předělávky izraelských písní z šedesátých let. Zájem na tom, co výjimečný muzikant příště objeví během cest za svými hudebními kořeny, má i tuzemské publikum: Mezi předky Avishaie Cohena jsou totiž také Češi.