Zemřel jediný český filmový architekt, který dosáhl na Oscara

Tábor - Zemřel Karel Černý, jediný český filmový architekt, který získal Oscara. Připadla mu jedna z osmi zlatých sošek za Formanův snímek Amadeus. Celkem stojí za výpravou více než stovek filmů, stejného počtu televizních inscenací a patnácti seriálů.

Kdo byl Karel Černý? (zdroj: ČT24)

Karel Černý zemřel ve věku 92 let v Táboře, je ale rodákem z Plzně. U filmu začínal už v roce 1939 jako patnáctiletý komparsista v romantickém Ohnivém létě s Lídou Baarovou a Svatoplukem Benešem v hlavních rolích. Snímek režíroval tehdy začínající filmař Václav Krška, o pár let později mu Černý dělal asistenta režie při natáčení poetického filmu Řeka čaruje.

Z původní letní brigády se tak stala láska na celý život. U filmu Černý už zůstal. Jeho první samostatnou prací coby filmového architekta byl dokument o Emilu Zátopkovi Jeden ze štafety. Za kamerou se potkal s řadou velkých režisérů. Pracoval s Karlem Zemanem jako výtvarník na oceňované Cestě do pravěku, s Karlem Kachyňou na Králi Šumavy. Marii Poledňákové hledal chalupy, ve kterých mohla trhat velrybě stoličku, a Jiřímu Sequensovi dohlížel na výpravu seriálu Hříšní lidé města pražského.

S Milošem Formanem natáčel od začátku, počínaje režisérovým debutem Černý Petr, a nechyběl ani v titulcích dalších filmů, které Forman natočil v tehdejším Československu - Hoří, má panenko a Lásky jedné plavovlásky. Do štábu si Forman Černého přizval, i když už coby emigrant přijel v roce 1984 do Prahy natáčet Amadea. Za výpravu k tomuto filmu o Mozartovi si odnesl Oscara, spolu se svou kolegyní, americkou filmovou architektkou Patrizií von Brandensteinovou.

Nezapomněli na něj ani doma - v roce 2013 ho Česká filmová a televizní akademie odměnila Českým lvem za celoživotní dílo.