Pražský podzim 2008: Staré tradice nemají rády změny

Praha - Na zahajovacím koncertu letošního ročníku Pražského podzimu zazní poprvé v historii festivalu tři české skladby. Všechny v podání zahraničního orchestru. Ti, kteří 12. září večer usednou v Rudolfinu, se mohou zaposlouchat do suity z opery Liška Bystrouška Leoše Janáčka, Koncertu pro smyčcový kvartet a orchestr Bohuslava Martinů a první symfonie Antonína Dvořáka s podtitulem Zlonické zvony.

Od 12. září do 1. října se v Praze představí světoznámé i méně známé zahraniční orchestry. Program obsahuje díla od konce 18. století až po současnost, pořadatelé také slibují vrcholnou interpretaci. „Staré tradice nemají rády změny,“ uvádějí s tím, že návštěvníci nemají čekat žádná překotná překvapení.

Tradice i „odvaz“

Na 18. ročníku Pražského podzimu budou účinkovat čtyři česká a devět symfonických zahraničních těles, více než tři desítky sólistů, dva pěvecké sbory a dvě komorní kvarteta.

Přestože pořadatelé avizují, že se chtějí držet tradice, mají i předsevzetí, aby se v přehlídce vedle klasické hudby objevil každý rok i jeden projekt, který „stojí tak trochu na hranici programu“. Letos jde o Budapešťský cikánský symfonický orchestr, který slavil na Pražském podzimu velký úspěch už před několika lety.

Libor Pešek dirigovat nebude, kvůli sporům s pořadateli

Bohužel stejně jako loni i letos festival provází skandál. V roce 2007 zrušila své vystoupení klavíristka Héléne Grimaudová, protože jí prý ředitel festivalu Pavel Šproch urazil a choval se k ní hrubě.

Letos se ohradil dirigent Libor Pešek. Nelíbí se mu, že pořadatelé použili na billboardech jeho fotografii z vystoupení v roce 2002, aniž by od něj dostali svolení. Pořadatelé ale tvrdí, že jejich krok nebyl neoprávněný, protože smlouva, kterou společně uzavřeli před pěti lety, použití fotografie dovoluje.

Nicméně dirigent na festivalu kvůli těmto sporům nevystoupí. 16. září měl řídit Královský liverpoolský filharmonický orchestr, jehož byl jedenáct let šéfdirigentem. Za dirigentským pultíkem ho ale nahradí Oliver Dohnányi, který dnes diriguje filharmoniky v britském Prestonu.

O Podzimu

Pražský podzim potrvá od 12. září do 1. října. Podrobný program i připomenutí starších ročníků najdete na stránkách festivalu.

Dlouholetý sponzor dal Podzimu sbohem

Navíc před pár dny oznámil ukončení spolupráce s festivalem i jeho mnohaletý generální sponzor Zentiva. Společnost nebyla nadšena už ze sporu se světoznámou klavíristkou. Do třicetimilionového rozpočtu přispívala Zentiva částkou zhruba 17 milionů korun po dobu 18 let.