Operní hvězdy uctily v Litni pěvkyni Novotnou

Liteň – Zaplněné nádvoří středočeského zámku Liteň včera aplaudovalo galakoncertu na počest zpěvačky, filmové herečky a operní pěvkyně Jarmily Novotné. Poprvé na jednom pódiu se zde sešli sólisté světových operních domů Martina Janková, Dagmar Pecková, Adam Plachetka a Štefan Margita. Orchestr PKF – Prague Philharmonia řídil dirigent Jiří Bělohlávek. Zámek v Litni patřil českému šlechtickému rodu Daubků a Novotná tam žila od své svatby s Jiřím Daubkem až do roku 1938.

Operní hvězdy uctily pěvkyni Novotnou (zdroj: ČT24)

Večer, kterým provázel Jiří Vejvoda, uctil 20. výročí úmrtí fenomenální sopranistky. Vystoupení za příznivého počasí sledovalo podle pořadatelů přibližně 1 000 lidí, mezi nimi například divadelník Jiří Suchý. Jako doprovodný program koncertu byla přichystána výstava fotografií a osobních předmětů z pozůstalosti pěvkyně.

„Dnešní den je vyvrcholením naší tříleté snahy připomenout jméno Jarmily Novotné široké veřejnosti,“ uvedla v programu ředitelka festivalu a zakladatelka občanského sdružení Zámek Liteň Ivana Leidlová.

Program zahájila předehra k Mozartově opeře Don Giovanni. Poté basbarytonista Adam Plachetka zazpíval árii Guglielma Donne mie la fate z Mozartova dalšího díla Cosi fan tutte a Mozartovský repertoár nabídla i sopranistka Martina Janková s árií Aminty L'saro constante amero z opery Il Re Pastore. Plachetka s Jankovou pak společně zazpívali duet Papagena a Paminy z Kouzelné flétny.

Tenorista Štefan Margita si zvolil árii Lenského z Čajkovského opery Evžen Oněgin, mezzosopranistka Dagmar Pecková sáhla po díle Pietra Mascagniho, konkrétně jeho opeře Sedlák kavalír. Oba pak z Mascagniho opery provedli duet Santuzzy a Turrida. Mužské hlasy se společně představily v závěrečném duetu Jeníka a Kecala ze Smetanovy Prodané nevěsty.

  • Jarmila Novotná, provdaná Jarmila Daubková, (1907–1994) svůj výjimečný talent prokázala už v sedmnácti letech, když zpívala Mařenku v Národním divadle. Svým úchvatným zpěvem rychle oslnila nejprve Evropu a poté i Ameriku, kde 17 sezon excelovala v Metropolitní opeře. Českou sopranistku obdivoval prezident Masaryk, Franz Lehár či Arturo Toscanini.
  • Novotná byla velkou vlastenkou. Během války pořádala koncerty na podporu Československa, které končila zpěvem hymny. Vysněný poválečný návrat domů ale měl pro pěvkyni a její rodinu hořký nádech, protože majetek v Litni našli v rozkladu a nakonec jim byl po únoru 1948 definitivně zkonfiskován. Novotná se vrátila zpět do USA a vedle operních vystoupení si odskočila i k filmu: zahrála si v ceněném snímku Poznamenaní a společně s Mariem Lanzou v hollywoodském spektáklu Velký Caruso.
Jarmila Novotná
Zdroj: ČT24

Čechy směla Novotná párkrát navštívit od roku 1972, po revoluci přijížděla pravidelně. Zemřela v 86 letech 9. února 1994 v New Yorku.