V Berlíně zapaří literaturu

Berlín - Komu se nechce knihy číst, mohl by si je zahrát, slibují si pořadatelé Mezinárodního berlínského literárního festivalu od letošního ročníku. Jeho tématem je pohled na počítačové hry jako na novou literární formu. Do hledání nových způsobů vyprávění románu se zapojí na 150 autorů z celého věta, mezi nimi i český spisovatel Jaroslav Rudiš. Představí hru-román o atentátu na Heydricha.

"Naše fantazie i vnímání světa jsou stále víc ovlivněny digitálními prostředky. Vyvstává proto provokativní otázka: Vedou počítače a programování ke vzniku nových literárních forem, které byly ještě před několika lety nemyslitelné?" ptá se jeden z organizátorů festivalu Thomas Oberender. 

Podle něj mají především ty počítačové hry, v nichž hráči sledují příběh vybraného hrdiny a svými volbami ovlivňují směřování hry, mnoho rysů shodných s klasickými romány. Literární festival chce sledovat možnosti této nové literární formy, a proto požádal několik autorů, aby připravili návrh počítačové hry, která by tomuto konceptu odpovídala.

Jedním z oslovených autorů je i Rudiš, který 17. září na festivalu představí koncept hry Operace Praha. Jejími protagonisty jsou atentátníci na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Hra by podle organizátorů festivalu měla sloužit nejen pro pobavení, ale i jako forma zpřístupnění historických událostí širšímu publiku.

Mimo hru: Ukrajina a Snowden

Kromě nových literárních forem se bude festival věnovat rovněž aktuálním politickým tématům. Během festivalu by mělo vystoupit šest ukrajinských autorů, jež se na přelomu loňského a letošního roku podíleli na protestech v Kyjevě, které vyústily v sesazení tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče. Ještě před zahájením festivalu, který začíná 10. září, se uskuteční happening na podporu bývalého analytika americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edwarda Snowdena, který loni předal médiím informace o masivních sledovacích programech NSA. Více než 200 spisovatelů z celého světa chce apelovat na Spojené státy, aby přestaly považovat Snowdena za zrádce, ale naopak ho začaly vnímat jako bojovníka za svobodu v digitálním světě.