Odešel oscarový filmový vypravěč Richard Attenborough

Londýn – V 90 letech zemřel režisér Richard Attenborough, který se nejvíce proslavil filmovým eposem Gándhí, za nějž v roce 1982 posbíral osm sošek Oscara. Než se rodák z Cambridge prosadil jako režisér, byl jedním z předních britských herců. Jak informoval stanici BBC umělcův syn Michael, Attenborough zemřel v neděli v poledne. Poslední dobu strávil se svou ženou Sheilou v pečovatelském domě, po pádu se schodů byl posledních šest let upoután na invalidní vozík. Ze svého několikadenního komatu v roce 2008 se podle svého syna nikdy plně nezotavil.

Zemřel Richard Attenborough (zdroj: ČT24)

Richard Attenborough je starším bratrem průvodce televizními pořady o přírodě Davida Attenborougha. V roce 2004 ho postihla životní tragédie, když jeho dcera Jane Hollandová zahynula spolu se svou dcerou Lucy a tchyní při ničivém asijském tsunami. Kromě Jane a syna Michaela má Attenborough ještě dceru Charlotte.

Osarový režisér, který byl v roce 1976 povýšen do šlechtického stavu, býval označován za poctivého filmového vypravěče tradičního ražení. Jeho doménou byly výpravné životopisné a válečné snímky, jako třeba Chaplin, Chorus LinePříliš vzdálený most nebo Volání svobody o bojovníkovi proti apartheidu Stevu Bikovi. Jako herec se Attenborough po letech pauzy vrátil na plátna rolí v roce 1993 ve filmu Jurský park.

Jeho životní ambicí bylo natočit Gándhího - kombinaci individuálního lidského dramatu s tíhou historických faktů. „Gándhí absolutně věřil, že se vůle národa, jestliže je přáním převážné většiny lidu, může vyplnit, aniž by byl ztracen jediný život…,“ vzpomenul režisér při své návštěvě Prahy v prosinci 1989 v narážce na sametovost listopadové revoluce.

Richard Attenborough
Zdroj: Sean Dempsey/ČTK/PA

"Jeho herecký výkon ve filmu Brightonský špalek byl brilantní, jeho režie snímku Gándhí ohromující. Richard Attenborough byl jeden z filmových velikánů," napsal na Twitteru britský premiér David Cameron. „Richard Attenborough byl nejlaskavější člověk, s nímž jsem kdy měla tu čest pracovat,“ tweetovala herečka Mia Farrowová.

Pusťte si oscarového Gándhího v angličtině: