Do kina na parkoviště nebo do trolejbusu. Ji.hlava už si hraje

Jihlava – Dokumentární smršť Ji.hlava začne sice až v říjnu, její pořadatelé lákají své diváky už teď. Nabízejí tak promítání na neobvyklých místech města – na náměstí, v trolejbuse nebo v budovách různých institucí. Zaregistrovaní diváci do poslední chvíle nevědí, kam a na co jdou. Odtajní to esemeska krátce před začátkem. Projekce filmů by přitom měly mít s místem promítání spojitost.

Živé kino (zdroj: ČT24)

„Každý rok hledáme pět šest filmů a zasazujeme je na místa, která s nimi vnitřně souvisí,“ vysvětlil ředitel festivalu Marek Hovorka. Na parkovišti v hypermarketu se tak promítá snímek Český sen a v trolejbusu pro změnu film Dobrý řidič Smetana.

Jihlavský trolejbus není jediný, kde se projekce odehraje. Promítat se bude i přímo tam, kde dokumenty vznikaly. Dnešní večerní projekce tak proběhne v sále České televize. „Diváci, kteří se dostanou na projekce, uvidí filmy, které budou mít na podzim světovou premiéru. Tyto pražské projekce se odehrávají na střižnách, nebo i u režisérů doma,“ uvedl dále Hovorka.

Další z míst, kde se nové dokumenty poprvé předvedou divákům, může být třeba některá z kateder pražské FAMU. „Lidé do kin pomalu přestávají chodit a je třeba k nim filmy dostat. Promítání na místech s genius loci je možnost, jak jim vytvořit požadovanou nadstavbu,“ míní režisér Jaroslav Kratochvíl.

Kino, kde se diváci bez předchozí přípravy stávají součástí příběhu, lákalo od čtyřicátých let. Pravidelně pak zavedli dobrodružnou výpravu za filmy pod názvem Tajné kino roce 2007 v Londýně. Odtud přišlo do pětapadesáti zemí včetně Česka. Dnes se tu takzvané Cinema Royal odehrává nejčastěji ve starých továrnách.