Ať se práší za kočárem!

Praha - Císařovna Marie Terezie, v kočáře taženém šestispřežím kladrubských koní, zahájila na Pražském hradě výstavu historických kočárů, saní a jiných nosítek. V některých z nich se kdysi kodrcaly po zemích českých i další významné osobnosti.

Prostor hradní Jízdárny (čeho jiného, že?) se do 19. října proměnil v autosalon historických dopravních prostředků z Čech, Moravy a Slezska. K vidění jsou arcibiskupské i královské vozy, bohatě zdobené interiéry i technické unikáty z 18. až 20. století.

Spatřit lze například kočáry posledního korunovaného českého krále Ferdinanda V. Dobrotivého a prvního československého prezidenta T. G. Masaryka anebo náročně zdobené ceremoniální kočáry předních českých hodnostářů, třeba olomouckého arcibiskupa Antonína Theodora z Colloredo-Waldsee. K vidění je i vagon koněspřežné dráhy, která vedla v 19. století mezi Českými Budějovicemi a Lincem, či speciální lafeta sloužící k pohřbům českých prezidentů.

Vedle sedmnácti originálních kočárů zahrnuje výstava s názvem Zapřažená krása rozmanité druhy saní a nosítek a také přibližuje módu či historické dětské hračky s tématem kočárů, stájí a koní.

Na Pražském hradě parkuje 17 kočárů (zdroj: ČT24)