Místo houslí vrtačky. Rudolfinum prochází rekonstrukcí

Praha - Ve své historii Rudolfinum hostilo poslance, obrazy, hudebníky i předávání filmových cen. Nyní, poprvé po pětadvaceti letech, prochází domovský prostor České filharmonie rozsáhlou rekonstrukcí. Otevřít chce ale už na začátku září.

Podívejte se: Rudolfinum prochází rekonstrukcí (zdroj: ČT24)

Naposledy Rudolfinum prošlo rekonstrukcí před pětadvaceti lety, náklady na opravu sídla filharmoniků se vyšplhaly na dvě miliardy. Tentokrát se počítá s tím, že opravy koncertního a výstavního prostoru vyjdou na sto milionů; tři čtvrtiny filharmonikům zaplatilo ministerstvo kultury.

První fáze oprav má být hotova do 3. září, kdy v Rudolfinu začínají zkoušky před koncerty. Proměnou nyní prochází mimo jiné hlavní Dvořákova síň, kde se repasuje dřevěné pódium i sedačky. Velkou změnou prochází i dvorana; pro zlepšení akustiky se zde instalují akustické panely, aby se snížila doba dozvuku. Stavební úpravy se týkají i zázemí hudebníků.

Rekonstrukce se prezentuje coby součást projektu Otevřené Rudolfinum. „Do budoucna bychom zde rádi zřídili nový restaurační provoz, nezávislý na objektu domu, který by mohl být místem setkávání s filharmoniky nebo s vážnou hudbou,“ plánuje projektový manažer ČF Lukáš Duchek.

Oprava Dvořákovy síně Rudolfina
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš
Sedačky v předsálí Rudolfina
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš
Oprava Dvořákovy síně Rudolfina
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

RUDOLFINUM: Za projektem novorenesanční budovy stojí architekti Národního divadla Josef Zítek a Josef Šulc. Stavba nese jméno po korunním princi Rudolfovi, synovi Františka Josefa I., a jako víceúčelový kulturní prostor sloužila už v době svého otevření v roce 1885. Za první republiky se Rudolfinum proměnilo v sídlo československého parlamentu (právě zde byl opakovaně zvolen prezidentem Tomáš Garrigue Masaryk) a do služeb hudby se vrátilo po druhé světové válce.