Průzkum: Knihovním výpůjčkám vládne Vondruška s Tučkovou

Praha – Půjčování knih v knihovnách se za poslední léta stalo běžnou praxí, která se setkává s čím dál větším zájmem. Nejpůjčovanějším českým autorem ve veřejných knihovnách se loni stejně jako předloni stal spisovatel historických románů Vlastimil Vondruška. Jeho dílo eviduje přes 28 tisíc výpůjček. Nejpůjčovanější knihou roku 2013 se ale staly Žítkovské bohyně Kateřiny Tučkové a ze zahraničních autorů se čtenáři zajímali o publikace Nory Robertsové. Statistiku poskytla Národní knihovna.

Zahraniční sekci literátů se svými detektivními a romantickými romány ovládla Nora Robertsová, která publikuje také pod pseudonymy Sara Hardesty nebo J. D. Robb. V knihovnách je k dispozici víc než stovka jejích děl a lidé si je loni půjčili více než padesát tisíckrát. Nejpůjčovanější zahraniční knihou se stalo Padesát odstínů šedi E. L. Jamesové.

Žebříček nejúspěšnějších českých spisovatelů, ve kterém převažují autoři literatury pro děti a mládež a autoři orientovaní na četbu pro ženy a detektivky, pokračuje autorem detektivek Janem Bauerem s víc než 15 tisíci výpůjčkami.

Kdysi nejpopulárnější tuzemský spisovatel Michal Viewegh se v kategorii autorů tentokrát umístil až na šesté příčce. V top desítce nejpůjčovanějších knih je ale na druhém a třetím místě za Tučkovou se svými tituly Mráz přichází z Hradu a Mafie v Praze.

Kateřina Tučková
Zdroj: ČT24/ČTK

Pětice nejvíce půjčovaných českých autorů ve veřejných knihovnách v roce 2013:

  1. Vlastimil Vondruška
  2. Jan Bauer
  3. Hana Parkánová-Whitton 
  4. Věra Řeháčková
  5. Hana Marie Körnerová 

Ve všech veřejných knihovnách bylo loni registrováno 41,5 milionu výpůjček, předmětem analýzy se stalo zhruba 7 a půl procent z nich.

Nejvíce půjčované knihy domácích autorů v roce 2013 :

  1. Kateřina Tučková - Žítkovské bohyně
  2. Michal Viewegh - Mráz přichází z Hradu
  3. Michal Viewegh - Mafie v Praze
  4. Martina Formanová - Snědla dětem sladkosti
  5. Vlastimil Vondruška - Králův dluh