Moderatizátoři rádia Ořechovka se vracejí na místo činu

Praha – Rádio Ořechovka povstalo z prachu. V Českém rozhlase Vltava ožila talk show moderátorů legendárního pražského rádia Limonádový Joe. V rámci Kabaretu v éteru už vystoupili třeba Jaroslav Dušek a Divadlo Vizita nebo soubor Vosto5. „Moderatizátoři“ se sice nesešli v plném počtu, humor prý ale zůstal.

Rádio Ořechovka je zpět (zdroj: ČT24)

Olaf Lávka, Ester Kočičková, Lemura Lepá, Lucián Krutomluv a Kolopějka Vděčná – ti všichni chrlí do éteru, co je zrovna napadne. Kočičková prohlašuje, že se jejich pověstný ostrovtip nezměnil, kvůli účinkování ve veřejnoprávní rádiové stanici muselo přesto dojít k jeho lehkému obroušení. Změnou tak prošla např. báseň o prezidentu republiky, s níž moderátorka pravidelně vystupuje. Ostatně – ani Česká soda by se prý nemohla v dnešní době natočit v přesném znění jako kdysi.

Pokud posluchačům nestačí hlasy a rádi by své „hrdiny“ viděli improvizovat naživo, mají možnost. Už 1. října proběhne v pražském kině Ořechovka živé vysílání za přítomnosti publika.

Budova Ořechovky se přitom relativně nedávno nacházela ve špatném stavu. Jeden z posledních opravdových biografů hlavního města se otevřel až před dvěma lety. Prostory z roku 1923 ožily promítáním filmů, ale také divadlem.

„Založili jsme spolek Scéna Ořechovka, který si dal za cíl naplnit program Ořechovky filmovými přehlídkami, divadlem pro děti a dospělé, projekty pro školy, ale také netradičními akcemi. Tak vzniklo například Rádio Ořechovka, které fiktivně vysílá z naší divadelní scény a navazuje na kultovní Rádio Limonádový Joe. Program se postupně zaplňuje, plánujeme pravidelné přehlídky českých filmových tvůrců, festival dětských divadel, premiéry vlastních pohádek a činoher,“ uvádějí herci a moderátoři.

Finance na opravu nového plynového kotle se podařilo sesbírat skrz oblíbený crowdfunding.