Janáčkovy osudové Luhačovice vzpomínají na svého mistra

Luhačovice – Hudba českého skladatele Leoše Janáčka po roce znovu rozezní Luhačovice. Letos si organizátoři Festivalu Janáček a Luhačovice připomínají - stejně jako Hukvaldy nebo Brno - 160 let od jeho narození autora. Do programu vedle koncertů významných českých filharmoniků a pěvců proto zařadili i životopisný snímek nebo přednášku o skladateli, který si toto lázeňské město zamiloval. Za svého života Luhačovice navštívil nejméně pětadvacetkrát.

Janáčkovy osudové Luhačovice (zdroj: ČT24)

Osudové v mnoha směrech – takové byly Luhačovice pro českého skladatele Leoše Janáčka. Právě tady se v roce 1908 seznámil s Marií Calmou Veselou a jejím manželem, kteří napomohli uvedení opery Její pastorkyňa v Národním divadle. Tu sice letos lidé v lázeňském městě neuvidí, věhlasného skladatele a tvůrce ale připomene řada jeho hudebních počinů.

Pětidenní festival zahájí v pondělí odpoledne u busty Leoše Janáčka před Lázeňským divadlem Žesťová harmonie. Úvodní koncert pak patří Českému filharmonickému sboru Brno a Českým komorním sólistům. Pod taktovkou dirigenta Petra Fialy představí kromě Janáčkovy tvorby také Mozartovu nebo Vivaldiho hudbu. Výjimečnou atmosféru získá zahajovací koncert díky místo svého konání – tím je totiž kostel svaté Rodiny.

„Ve festivalovém týdnu se také představí Emil Viklický, Janáčkův komorní orchestr, zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů a zazní i varhanní koncert v podání Kateřiny Chrobokové,“ doplnil Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Podívejte se na program 23. ročníku Festivalu Janáček a Luhačovice.

Na začátku července uplynulo 160 let od narození slavného skladatele. I to pořadatelé festivalu připomínají. Už v úterý si diváci mohou zajít na film o Janáčkově životě Lev s bílou hřívou. Ve čtvrtek na snímek naváže přednáška Miloše Štědroně a Jiřího Zahrádky.