Everything is perfect. I Šedé kniha rekordů

Los Altos - Přestěhovala moravské Bedřichovice do Londýna nebo organizovala soutěže v nicnedělání. Nejnovější sociálně-uměleckou akcí Kateřiny Šedé byl projekt Everything is perfect. Po vzoru Guinnessovy knihy světových rekordů vytvořila knihu rekordů kalifornského města Los Altos.

Kateřina Šedá hledala v Los Altos rekordy (zdroj: ČT24)

O projekty Kateřiny Šedé mají zájem světové galerie, například londýnská Tate Modern, před níž „vystavovala“ moravskou obec Bedřichovice; poté naopak přeměnila bedřichovickou náves v duchu britské metropole. Smyslem jejích aktivit je zkoumání a podporování sociálních vazeb v daném společenství. Stejný cíl mělo i hledání rekordů, které zaštiťovalo muzeum moderního umění v San Francisku.

„Do soutěže jsem oslovila téměř všechny obyvatele Los Altos. Není to o supersportovcích ani o supermodelkách, každý může vyniknout v něčem naprosto obyčejném,“ popsala svůj záměr Šedá. Přihlásil se například kluk, který na jednom prstě udrží šest minut roztočený basketbalový míč; sousedé, kteří vedle sebe bydlí nejdelší dobu z celého města; člověk s největším květináčem na zahradě nebo s nejrozsáhlejší sbírkou věcí Elvise Presleyho. „Překvapilo mě, že někteří lidé k tomu přistoupili opravdu kreativně. Třeba jedna paní si počítala týden, kolikrát šla z kuchyně na kompost - dohromady šest tisíc cest,“ připojila další rekord umělkyně. Všechny si můžete prohlédnout na stránkách projektu.

S obyvateli 30tisícového kalifornského města, kde téměř nikdo nechodí pěšky a kde lze proniknout do něčí domácnosti jen na doporučení, hrála Šedá hru, při níž se seznamovali naprosto rozdílní lidé. „Začali o sobě navzájem více přemýšlet. Pro mě je nejdůležitější změna uvnitř komunity,“ shrnula, o co se svými projekty především snaží.  

V roce 2005 obdržela Cenu Jindřicha Chalupeckého za arterapeutický projekt Je to jedno, jímž chtěla vzbudit ve své babičce chuť do života.