Valmont na špičkách se i v Národním pohybuje po tenkém ledu

Praha – Balet Národního divadla si pro svou poslední letošní premiéru vybral peprné téma. Je jím starý známý život prostopášného Valmonta. Markýza de Merteuil a vikomt de Valmont pro své pobavení znovu zasahují do cizích osudů a roztáčejí soukolí, jež je nakonec smete. Diváci se s nimi budou moci ponořit do svádivé hry už ve čtvrtek 26. června.

Autorem knižní předlohy Nebezpečné známosti je důstojník francouzské armády Choderlos de Laclos. Dílo představuje soubor dopisů společnosti žijící v osmnáctém století a popisuje vztah dvou výše zmíněných volnomyšlenkářů, kteří ideje filozofického libertinství přetavili v mravní nezávaznost a v hru. Spisovatelův román posloužil jako inspirace k filmovým adaptacím – ať už historickým (Nebezpečné známosti – 1988, Valmont – 1989) nebo k modernímu zpracování (Velmi nebezpečné známosti – 1999). 

Cynismus, klamání, lámání srdcí a zrady jsou zde na denním pořádku. Aristokratická smetánka bez chyby a hříchu se sice jeví jako svatá, stačí ale kouknout pod povrch a nic samozřejmě není tak růžové, jak se zdá. Hra na svádění má totiž jedno nelítostné pravidlo, a to: nikdy se nezamilovat.

V hlavních rolích se představí Tereza Podařilová v alternaci se Zuzanou Šimákovou a svůdce žen Valmonta připadl Jiřímu Kodymovi a Alexanderu Katsapovovi. „Příběh o cynických poživačnících vytvoří známý český choreograf Libor Vaculík na hudbu Franze Schuberta a Pēterise Vaskse, v hudební režii Petra Maláska. Komorní inscenace tak bude oscilovat na pomezí tanečního divadla a činohry, Libor Vaculík nechce šokovat výpravným dílem, ale naopak se zaměřuje na jemné, citlivé vykreslení jednotlivých charakterů postav,“ uvádí divadlo.