Zednářské knihy najdou milovníci tajemna na internetu

Brno – Kolují o nich fámy, že tajně řídí svět a připravují nový světový pořádek. Oni sami se označují za bratrské společenství lidí, kteří usilují o zdokonalování sebe i celého lidstva. Uzavřená komunita a tajemná symbolika svobodných zednářů každopádně přitahují milovníky mystiky a konspiračních teorií. Ti se teď mohou ponořit do historické zednářské literatury, jejíž sbírku Moravská zemská knihovna zveřejnila ve své digitální knihovně.

Svobodní zednáři jsou spojováni s vševědoucím okem na dolarové bankovce, francouzskou revolucí, templáři a egyptskými pyramidami. Kolují o nich fámy, že jsou tajnou elitářskou organizací, která řídí svět, i sítí okultistů. Jejich symboly a rituály jsou po staletí zahaleny tajemstvím a slouží jako zdroj nejedné konspirační teorie. Kniha Dana Browna ze zednářského prostředí Ztracený symbol se stala světovým bestsellerem.

Stovky skutečných zednářských knih jsou teď v digitalizované podobě dostupné na webu Moravské zemské knihovny. Instituce je zveřejnila v rámci projektu digitalizace svých fondů. „Naším cílem je přiblížit digitalizované dokumenty veřejnosti a druhým cílem je jejich dlouhodobá ochrana. Originály pak nemusíme vytahovat ze skladu, kde jsou uloženy v optimálních podmínkách,“ vysvětlil výhody digitalizace náměstek ředitele Moravské zemské knihovny Petr Žabička.

O sbírce zednářských knih hovoří Jindra Pavelková (zdroj: ČT24)

Základem sbírky byl knižní odkaz donátora knihovny Antona Endsmanna, rytíře z Ronova, z konce 19. století. Nejstarší tisk se ale datuje až do roku 1745. „Všechny knihy se věnují různým mystériím, záhadám, illuminátství, čemuž se věnovali samotní zednáři s důrazem na to, čím se zabývala konkrétní zednářská lóže. Mnohdy je to psané tak, že literatura byla určena určité zednářské lóži a může tak být dnešnímu uživateli z hlediska porozumění nepřístupná,“ vysvětlila vedoucí Sekce vývoje, výzkumu a strategického rozvoje knihovny Jindra Pavelková.

Původní sbírka zchudla v době německé okupace, kdy gestapo zabavilo část nejzajímavějších titulů. Desítky svazků byly v roce 1943 odeslány do Berlína. Knihovna pak soubor historických knih postupně rozšiřovala o novější tituly se zednářskou tématikou z konce 19. a počátku 20. století. Dnes má sbírka 332 svazků. Ale jak už to u zednářů bývá, ani toto čtení není pro každého. Knihy jsou převážně v němčině a navíc vytištěné starým typem písma, které je pro netrénované oko těžko čitelné. „Čtenáři si knížkou listují tak, jak skutečně vypadá ve fyzické podobě,“ uzavřela Pavelková.