Slovácké divadlo zůstane dalších 10 let v sokolovně

Uherské Hradiště - Zatímco většina divadel sídlí v honosných a reprezentativních budovách, populární Slovácké divadlo si musí vystačit se zázemím bývalé sokolovny. Město proto s tělovýchovnou jednotou pravidelně uzavírá nájemní smlouvu, aby Slovácké divadlo nepřišlo o své působiště. Na vlastní budovu totiž peníze nemá. Po dnešním jednání zastupitelů je jasné, že v sokolně zůstane ještě další dekádu.

„Divadlo je tu od konce padesátých let. Je to, jako když velká rodina žije v kuchyni, kde má i postele. Zákulisí je opravdu tristní, doslova tu o sebe zakopáváme,“ posteskl si ředitel Slováckého divadla Igor Stránský. Budova, ve které umělecký stánek působí, totiž patří Sokolu, a nikoliv městu. To s tělovýchovnou jednotou musí pravidelně uzavírat nové a nové smlouvy, na novou budovu totiž nemá peníze.

„Pětadvacet let usiluji o to, aby se divadelní budova stala majetkem města, zatím se to nepovedlo,“ přiznal Stránský, podle kterého se Slováckému divadlu jinak daří. Letos plánuje čtyři světové premiéry. Díky své úspěšnosti dokonce nedělá derniéry. Kvůli tomu se však v divadle hromadí kulisy na různá představení, třeba Rychlé šípy už oslavily 400. reprízu. „Dekorace se musí odvést do skladů, které jsou například v kasárnách nebo v leteckém areálu Kunovice,“ připustil starosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský (ODS).

Ředitel divadla Igor Stránský: „Když jsou v inscenaci dva až tři herci, tak to ještě jde. Ale když hraje celý soubor a k tomu jsou proměny dekorací, tak je to doslova hodinový strojek. Stačí zrníčko a celé se to rozsype.“

Právě logistika představuje pro východomoravskou divadelní scénu velký problém. „Jedna vize byla, že by se Sokolu postavila nová tělocvična a tady by se pak udělaly přístavby pro techniku,“ naznačil jeden z možných plánů ředitel divadla. Nakonec se ale nepostaví ani nová budova pro uherskohradišťské divadlo, ani náhradní prostor pro Sokoly.

„Všichni vnímáme Slovácké divadlo jako naši ikonu, kterou je potřeba zmodernizovat, ale je to prostor, který nám nepatří,“ doplnil Tichavský. Zastupitelé nyní prodloužili nájemní smlouvu se Sokolem o dalších 10 let, město se v ní také zavázalo, že sportovcům pomůže najít další zdroje financování. Slovácké divadlo patří mezi nejúspěšnější tuzemská divadla, má přes osm tisíc předplatitelů a opakovaně dosáhlo i na ceny Thálie.

Kolik dostávají divadla?

Brno tuto sezónu rozdělilo celkem 502 milionů korun pro příspěvková divadla. Nejvíc, 276 milionů, dostalo Národní divadlo Brno, o sto milionů méně pak putuje do Městského divadla Brno. Například loutkové divadlo Radost si musí vystačit s 19 miliony a Centrum experimentálního divadla získalo 31 milionů korun. Zlín loni poslal Městskému divadlu 39 milionů korun, Vysočina zase podpořila Horácké divadlo částkou 26 milionů korun.