Kolik je Expo na druhou? Jeden Roubíček

Kamenický Šenov - Doyen českého sklářského designu René Roubíček představil v Kamenickém Šenově plastiku, která bude Česko za rok reprezentovat na výstavě Expo v Miláně. Díla dvaadevadesátiletého výtvarníka slavila na světových výstavách úspěchy už několikrát.

René Roubíček představil Expo na druhou (zdroj: ČT24)

V Belgii získal Velkou cenu za svou rozměrnou abstraktní prostorovou kompozici nazvanou Sklo - hmota - tvar - výraz. Už tehdy se podle Roubíčka zrodila myšlenka na dnes odhalené dílo - proto ho také nazval Expo na druhou. Křišťálový objekt tak spojuje mezníky v Roubíčkově tvorbě. 

„Je to osobitá mocnina základních prvků přelomových plastik nejen z dílny Reného Roubíčka, nejen z oblasti českého skla, ale i z oblasti světového skla, které byly poprvé obdivovány na světových výstavách v roce 1958 v Bruselu a v roce 1967 v Montrealu,“ podotkl Petr Nový z Muzea skla a bižuterie v Jablonci, které se do příprav na vytvoření plastiky zapojilo. Jako jediné muzeum v Česku totiž má ve svých sbírkách umělecké předměty ze všech výstav Expo. Jejich sbírky by mělo obohatit i Roubíčkovo dílo, ve sklárně vytvoří ještě jedno Expo na druhou.

René Roubíček / Expo na druhou
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Plastika byla dnes slavnostně odhalena ve sklárně Preciosa-Lustry v Kamenickém Šenově na Českolipsku, kde vznikala. Ještě před světovou výstavou Expo 2015 v Miláně bude vystavena v Praze.