James Bond tě vidí. A už dohlédne až do Moskvy

Moskva – Jamese Bonda milují všude na světě. A to i včetně Ruska, které bylo ve filmech kolikrát označováno za jeho nepřítele. Filmové neshody hodili za hlavu v Moskvě, kde probíhá výstava zasvěcená půl století britského a nejpopulárnějšího agenta v historii. Vývoj ságy připomíná na pět set předmětů a filmových rekvizit. Některé veřejnost uvidí vůbec poprvé.

James Bond se prostřílel až do Moskvy (zdroj: ČT24)

Agent 007 má s Ruskem hodně společného. Kontext studené války udělal ze Sovětského svazu častého aktéra akčních dílů. Teď je to ale poprvé, kdy mají Rusové možnost seznámit se s padesát let starou značkou Bond a sledovat, jak se měnil její hrdina, jeho protivníci a svět kolem. Rusové považují snímky o lovci žen a milovníkovi luxusu za moderní, ať už byly natočené kdykoliv.

Švihák s povolením zabíjet se vždy mohl pyšnit nejmodernější technikou i starými osvědčenými fígly. Bojovat na moři či ve vzduchu pro něj nebyl problém. Hrdina z pera Iana Flemminga je i přes půl století ve službě stále atraktivní a bojeschopný. Nejspíš i proto oslovuje hned několik generací najednou. „Přicházejí šestileté děti i osmdesátiletí prarodiče,“ tvrdí organizátor akce Neil McConnon.

Moskevské muzeum multimediálního umění bude kultovní zlatou pistoli agenta 007 nebo dekorace z nejznámějších filmů vystavovat do 7. září. A s návštěvností vsází na jistotu - James Bond přece nikdy neprohrál.