Schön Sicílie: Ležérně, ale s nápadem hovořit k Zemi

Palermo - V sicilském městečku Monreale, které těsně přiléhá k rušnému Palermu, si originálně připomněli mezinárodní Den Země. Umělci, jejichž díla vybral výtvarník a organizátor akce Opere in corso Marcello Buffa, umístili svá díla do výloh obchůdků v ulici Pietro Novelli, která přivádí turisty k věhlasné katedrále. Nakukujíce tak do výloh, bezděky vzdali hold naší matičce Zemi a zároveň mladým umělcům.

Spojení osobitého uměleckého vyjádření s komerčními produkty, či dokonce věcmi určenými ke konzumaci vytvářelo zvláštní napětí i nové souvislosti. Někdy prošli kolemjdoucí bez povšimnutí, aniž by mezi věcmi ve výloze identifikovali něco, co tam jaksi normálně nepatří, jindy se překvapeně zastavili a snad i zapřemýšleli nad tím, co by tak mohl znamenat obraz zavěšený mezi masem či cukrovinkami nebo doplňující nabídku bižuterie i sportovního oblečení.

Některá umělecká díla vskutku na sebe strhla pozornost, ať už svým výtvarným výrazem, nebo zvláštním umístěním. Překvapení způsobil například portrét Prince od vůdčí osobnosti celé akce Marcella Buffy, který umělec zavěsil do řeznictví. Mírně introvertní a zároveň nostalgický výraz zpěváka na jednu stranu kontrastoval s krvavým zbožím a holými vydlaždičkovanými stěnami, na stranu druhou nápis „castrato“, vztahující se k nabídce dne, vnášel do instalace kontext vyvolávající přinejmenším úsměv na tváři návštěvníků.

Naproti tomu výtvarnice Andrea Štěpková, jejíž jméno upozorňuje na české předky, svojí subtilní grafikou statečně vstoupila do dialogu s mrtvolnými výrazy figurín oblečených do nejmodernějšího sportovního zboží. Její jemné obrázky inspirované flórou z botanické zahrady se jakoby krčily za dominujícím člověkem, který svou Zemi miluje, ale zároveň svou robustností bezohledně ničí.

I ostatní výtvarníci v originálním spojení konzumu s uměním nastolili zajímavý dialog mezi člověkem a Zemí. A protože jsme na Sicílii, celou zajímavou akci příznačně doprovázel i mírně řečeno ležérní nepořádek před obchody. Jejich majitelé sice hrdě upozorňovali na výtvarná díla, leč vše nepotřebné ze své běžné nabídky bez výčitek vyhodili před své výlohy, kde se tak hezky umělci zamýšleli nad naším životním prostředím. Běžný život i představy o něm se tak alespoň na chvíli potkaly v jedné sicilské ulici. Snad to ta naše Zemička ještě chvíli unese.

Den Země v Monreale je prvním příspěvkem z letního cyklu SCHÖN SICÍLIE - nepravidelných kulturních zpráv z pravidelného pobytu webové zpravodajky Marie Schön na tomto ostrově. O Sicílii napsala také knihu, která je výběrem z jejích cestovatelských postřehů - přečíst si je můžete na webu ČT24.