Blechy z Ypsilonky na člověka nejdou. Zato šermují a recitují

Praha - Páni a dámové, přistupte blíže! Uslyšíte, co jste ještě neviděli! láká pražské Studio Ypsilon na nejnovější inscenaci. V komedii o třech dějstvích je vše poměřováno blechami a na svět nahlíženo přes zvětšovací sklo grotesky jako na bleší cirkus.

Režisér Milan Šotek: Baví mě spojovat Shakespeara s blechami (zdroj: ČT24)

Autorem i režisérem Nového blešího cirkusu je Milan Šotek, který za text získal druhé místo v Ceně Evalda Schorma, určené autorům původních her z řad studentů. Oceněn byl o ročník později i za Plejtváka, za nějž zároveň získal Cenu Alfreda Radoka pro nejlepší původní českou hru. Představení o české malosti a uměleckých kompromisech v nastudování Cabaretu Calembour je taky na programu Ypsilonky.

Přímo pro její soubor vznikl Nový bleší cirkus. Už název odkazuje na stálého člena hereckého ansámblu. „Je to cirkus Pavla Nového, zároveň jsme se ale nechali inspirovat francouzským novým cirkusem, vrátili jsme do něj ovšem zvířátka. Stejně jako ve Francii zapojují otřepané cirkusové postupy do služeb vyprávěného příběhu, tak i Jindřich Skořápka, majitel našeho blešího cirkusu, zapojuje dovednosti blech do velkého shakespearovského příběhu,“ vysvětlil Šotek.

Ve hře, na jejíž námět přišel prý při návštěvě blešího cirkusu na Oktoberfestu, se autor rozhodl spojit velkého alžbětinského dramatika a titěrnou formu blešího cirkusu. „Měla by to být hra o divadelní fantazii, o tom, čeho je divadlo mocno,“ podotkl. Pro blechy ve Skořápkově cirkusu bylo sestrojeno amplifikační zařízení, pomocí něhož mohou deklamovat Shakespearovy verše. Kromě toho jsou vycvičeny v šermu.

Občané „Koucourkova dnešních dnů“ přesto cirkus vypískají, protože ho považují za podvod. Dvě přední herečky-blechy se navíc ve všeobecném zmatku zaběhnou na městské zasedání, kde se řeší poselství příštím generacím. „To se váže k druhé linii hry. Starosta Kafr vymýšlí, co zanechat dalším pokolením. Kafr je ztělesněním něčeho, čemu my říkáme neznablechovství. Ostatně kafr je látka, která odpuzuje hmyz,“ připomněl Šotek.

Nový bleší cirkus / Lucie Polišenská, Jakub Slach
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

V reprízách vystupuje Nový bleší cirkus v Ypsilonce 9. a 23. června. Divadlo diváky ujišťuje, že vše je zcela bezpečné - blechy nejdou na diváky, kteří řádně zaplatí.