Býti Váchalem. Výstava neukázněného mystika v Litomyšli

Litomyšl - Josef Váchal jako geniální rytec, básník vidící pohádkově, svatě i ďábelsky, mystik humorný i neproniknutelný. Komplikovaného a svérázného grafika, knihaře a básníka připomíná u příležitosti 130. výročí jeho narození Městská galerie Litomyšl. Výstava byla zahájena 7. června.

Expozice představuje Váchalovu tvorbu, která předcházela nebo provázela jeho práci v Litomyšli,  soustředí se na hlavní témata, jimž se na počátku století věnoval – vztah k víře a křesťanství, k magii, spiritismu, k mýtům a pohádkám, k přírodě i k bídě a hrůze života. „Nahlédneme do světa, kdy se rodí umělec, vyučil se knihařem, má mimosmyslové zážitky. Jeho vize dostávají konkrétní podobu démonů, andělů, sukubů, inkubů, sexuální energie, jejich podobu si utváří podle své fantazie,“ upřesnil kurátor Roman Vosička.

Váchal byl podle něj velmi komplikovanou osobností, která svým dílem stála převážně mimo hlavní proudy. Byl člověkem velkého ega, který se cítil zneuznán. „Pořád jej zajímala otázka bytí člověka a toho, co je za oním bytím,“ řekl Vosička.

Vystavena jsou jeho díla vytvořená technikou dřevorytu, ale také méně známé lepty a oleje. Součástí instalace je promítání zdigitalizované knihy In memoriam Marie Váchalové (1923), kterou Váchal vyryl, vysázel a vytiskl na památku své ženy. „Obsah knihy není běžně dostupný. Váchal dělal své knihy v nákladu dvaceti i méně kusů. My jsme udělali takový film, kdy je stále vidět hlava jeho ženy a kolem ní se na každém listě odehrávají události astrálního světa,“ prozradil Vosička.

  • Váchal (1884–1969) v Litomyšli zanechal nesmazatelnou stopu, přestože ve městě strávil nedlouhý čas. Působil zde od roku 1920, kdy jej do Litomyšle pozval Josef Portman. Amatérský tiskař a milovník umění Váchala požádal, aby mu vyzdobil stropy a stěny dvou místností jeho domu. Váchal vytvořil nástěnné malby, řezbami a kresbami proměnil nábytek v umělecká díla. Svou práci v Litomyšli ukončil v roce 1925 po roztržce s Portmanem, nejspíše proto, že nezakoupil jeho Krvavý román, v němž jsou Portman i Litomyšl zobrazeni. Opravdu doceněn byl Váchal až po roce 1989. V Litomyšli má muzeum - Portmoneum - umístěném právě v domku Josefa Portmana. Ve městě je také ulice nesoucí Váchalovo jméno se sgrafity znázorňujícími ilustrace Krvavého románu. 
Výstava Josef Váchal - mystik neukázněný
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Výstavu Josef Váchal - mystik neukázněný můžete navštívit do 31. srpna. Je součástí programu Smetanovy výtvarné Litomyšle, cyklu výstav doprovázejícího operní festival. Hlavním projektem letošního ročníku bude výstava umělců české meziválečné avantgardy spojených s Paříží. Díla Josefa Šímy, Františka Kupky, Toyen či Jindřicha Štýrského zpřístupní Zámecký pivovar od 14. června.