Výstava na slavkovském zámku bude, ale bez Napoleona

Slavkov u Brna – Slavkovská zámecká expozice se nakonec bude muset obejít bez slavného vojevůdce v názvu. Z výstavy Austerlitz zmizí jméno Napoleona, které nahradí spojení Slavkov – malé město velkých dějin. Právě změna libreta, jež se nově věnuje historii města, umožní dosud uzavřenou expozici znovu otevřít. Výstava skončila loni v říjnu na doporučení Vrchního soudu v Olomouci, který řeší autorský spor mezi městem a sdružením AusterlitzPro.

S původní napoleonskou výstavou nebyli spokojeni autoři libreta neboli scénického námětu expozice. Podle nich texty obsahovaly formální i obsahové chyby. Navíc místo cenných historických exponátů byly na výstavě jen méně zdařilé kopie, alespoň tak popsal jádro sporu Miroslav Jandora ze sdružení AusterlitzPro. „Filmy, které tam měly být a byly zaplaceny, tak měly úplně jiný obsah,“ dovysvětlil Jandora.

Přestože vedení města výstavu i přes odpor autorů loni otevřelo, na doporučení soudu ji muselo nakonec uzavřít. Napoleonská expozice za 14 milionů korun tak zůstala od října za zavřenými dveřmi. „Pokud je mi známo, původní stěžovatel prohlásil, že stávající výstava neodpovídá jeho libretu. Snažili jsme se proto změnit všechno, co by ještě mohlo být napadeno, a vypracovali jsme nové libreto s využitím depozitáře zámku,“ přiznal ředitel slavkovského muzea Aleš Šilhánek.

„Až to uvidím, tak posoudím, zda byla porušena autorská práva,“ okomentoval změny Jandora. Podle vedení muzea bylo potřeba ve vitrínách upravit jen drobnosti. „Výstava se liší změnou konkrétních exponátů, je spojena více se zámkem. Je to odlišná výstava,“ zavázal se pracovník zámku Radek Žák.

„Spor se táhne už delší dobu, výstavu jsme chtěli turistům zpřístupnit. Protože soud prozatím nerozhodl, tak jsme se rozhodli otevřít tu novou expozici,“ hájil úpravy starosta Slavkova Ivan Charvát (ODS). Další soudní jednání je v Olomouci naplánované na srpen.

Změny v expozici popisuje kurátor Radek Žák (zdroj: ČT24)

Regionální operační program (ROP), z něhož putovaly peníze, proti odlišné výstavě nic nenamítá. „Naši pracovníci dnes provedli na místě kontrolu, podle které budou cíle dodrženy a projekt zůstane zachován,“ argumentovala mluvčí Kateřina Dobešová. „Výstava by mohla být otevřena v nejbližších dnech, k příležitosti Dnů Slavkova,“ uzavřel Šilhánek.

Náklady na napoleonský projekt, který zahrnoval i opravu zámeckých koníren, se vyšplhaly na 55 milionů korun. Kvůli soudním sporům pořádali loni v srpnu ve Slavkově hned dvě konkurenční oslavy francouzského císaře. Jednu organizovalo město Slavkov, druhou historické sdružení.