Křeslo ředitele Klicperova divadla osiřelo. Kdo má zájem?

Hradec Králové – Klicperovo divadlo je bez ředitele. Dosavadní šéf scény Ladislav Zeman končí k poslednímu červnu vlivem zdravotních problémů. Divadlo tak vyhlásilo výběrové řízení, v němž vybere Zemanova nástupce. Výběr bude dvoukolový a konat by se měl v září. Funkce by se nový šéf mohl ujmout 1. října.

Zeman stál v čele divadla od roku 1990. Během jeho působení získala scéna čtyřikrát titul Divadlo roku. Zájemci o vedení se mohou hlásit do 8. srpna.

Řízení má své podmínky. S přihláškou musí uchazeč mimo jiné předložit koncepci řízení ekonomiky a rozvoje divadla na období příštích pěti let. Měl by předložit i návrh na obsazení pozice uměleckého šéf divadla. Zpracovat má i koncepci mezinárodního divadelního festivalu Divadlo evropských regionů.

Obsazení místa ředitele divadla vyvolalo v Hradci Králové velkou diskuzi. Tehdejší členka správní rady divadla a radní města Lenka Jaklová (dříve TOP 09, nyní STAN) prohlásila, že kolem divadla se dlouhodobě tvoří politické tlaky a v orgánech divadla je snaha odstranit Zemana z funkce. Kromě toho zpochybnila legitimitu mandátů některých členů rady divadla. Její výroky odboráři scény odmítli a náměstek primátora pro kulturu Josef Krofta je dokonce označil za hanbu. Jaklová následně v únoru rezignovala.