Praha, Berlín a New York ve Špálovce. Jiří David bourá hranice

Praha - Tři umělci, tři generace, tři různé umělecké cesty a tři rozdílná města se propojili v pražské Galerii Václava Špály. Vedle sebe zde vystavují práce Jiřího Davida, Andyho Hopea a Floriana Meisenberga. Výtvarníky z Prahy, Berlína a New Yorku spojuje bourání hranic mezi různými styly, mezi masovou produkcí a autonomním uměním.

Jiří David ve Špálovce (zdroj: ČT24)

„Překračují hranice jak prostorové, tak časové, tak hranice mezi takzvaným vysokým a nízkým uměním. Všichni tři používají motivy z produkce masové kultury, z komiksů, televize a tak dále,“ říká kurátorka Noemi Smolik. Na obrazech se objevují letadla a novogotická kaple měnící se v raketu, Batman a Superman, fotografie hollywoodských hvězd, ikonický suprematistický čtverec, expresivní čáry, dinosauři nebo madony z plastu.

Výstava je komentářem k tezi německého filozofa Theodora W. Adorna, který ve své Dialektice osvícenství napsal: „Lehké umění doprovázelo autonomní jako stín. Je špatným společenským svědomím prvního.“ Hravost a vzájemné ovlivňování jsou dalším společným momentem výstavy. Umělce spojuje také ironické komentování dějin umění.