To v kolébce není děťátko. La Putyka chová Dolls

Praha – Už pět let soubor La Putyka lítá ve vzduchu, houpe se po provazech nebo dělá přemety na trampolíně. Nový cirkus divadla, akrobacie a současného tance svoje narozeniny oslaví představením Dolls, které má čistě zahraniční obsazení. Světovou premiéru bude mít 27. května na Mezinárodním festivalu nového cirkusu Cirk-Uff v Trutnově.

Cirk La Putyka (zdroj: ČT24)

Dolls neboli „panenky“ se odklánějí od přirozených lidských vztahů a zabývají se jejich náhražkami. Pro někoho psychoterapie, mnohdy ale jen podivný trend doby. Principál Rosťa Novák naráží na to, že např. někteří Japonci žijí místo s reálnými lidmi s hyperrealistickou kopií dětí a povídají si s hračkami, loutkami nebo panenkami.

Ve světě plném náhražek se tak představení vrací ke kořenům a jednoduchosti. Stejně tak k loutkářské tradici a práci s materiálem. Principál Cirku La Putyka je totiž v osmé generaci přímým pokračovatelem známého loutkářského a cirkusového rodu Kopeckých.

Vůbec poprvé má soubor čistě zahraniční obsazení. Do konkurzu se přihlásilo více jak dvě stě padesát zájemců z celého světa. Z nich nakonec vznikl jen pětičlenný ansámbl umělců z Francie, Německa a Mexika. „Mezinárodní spolupráce je zajímavá. Tedy my se známe, ale myslím spolupráci s režisérem a choreografy. Je to úplně jiný způsob práce, než na jakou jsme normálně zvyklí ve Francii nebo Německu. A to je velká výzva,“ prozradila akrobatka Bellina Sörensson.  

La Putyka / Dolls
Zdroj: ČT24/La Putyka

„Toto představení je pro nás něco úplně nového, protože je to poprvé, kdy na pódiu pracujeme s nějakými neživými věcmi. Většinou jsme zvyklí, že vystupujeme sami. A tady, když se podíváte, je toho opravdu hodně na scéně,“ přisvědčil kolega Coline Mazurek.

Vedle českých měst čeká Dolls i evropská premiéra. Ta proběhne na začátku příštího roku v Marseille.