Národní cena za architekturu 2014 jede do lázní v Liberci

Nejzdařilejším architektonickým počinem loňského roku je přeměna městských lázní v Liberci na oblastní galerii. Studio SIAL za konverzi stavby z počátku minulého století obdrželo hlavní cenu Grand Prix architektů - Národní cenu za architekturu. Vyhlášena byla 13. května také ocenění za nejlepší novostavbu, rekonstrukci, rodinný dům, interiér, architektonický design a urbanismus. Prohlédněte si vítězné objekty:

Kterým stavbám patří Národní ceny za architekturu? (zdroj: ČT24)

Soutěžní přehlídku soudobé české architektury vyhlašuje Obec architektů ve spolupráci s Národní galerií v Praze a Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků ve výstavbě. Ceny letos byly udělovány pojednadvacáté. V posledních letech mezi přihlášenými stavbami převažují soukromé projekty a rodinné domy, v nichž se autoři mohou projevovat svobodněji.

Lázně v Liberci, jež obdržely Grand Prix architektů, jsou majetkem města. Získalo je ve veřejné dražbě v roce 2005, od té doby probíhala diskuse, jak historickou budovu obnovit. Lázeňský provoz byl zahájen v roce 1902, svému původnímu účelu přestala stavba naplno sloužit v polovině 80. let a od poloviny let devadesátých, kdy byly lázně prodány soukromému majiteli, bez potřebné údržby chátrala.

Konverzi lázní na galerijní prostory, která probíhala v režii architektonického ateliéru SIAL, označila porota za „delikátní úlohu“, jíž se ale architekti dokázali zhostit na výbornou. Ocenila především respekt k původní architektuře a její citlivé propojení s novými prvky. Hovoří o „vyvážené míře pokory ke stávající historické architektuře vůči novým vstupům současného výrazového jazyka“.

Potenciál stávající architektury SIAL vhodně doplnil samostatným, tvarově jednoduchým novým depozitářem. Za něj byl také nedávno oceněn Cenou Klubu Za starou Prahu, určenou pro novostavby v historickém prostředí.

V Národní ceně je Novostavba nejobsazovanější kategorií. Hlavní cenu za rok 2014 získala realizace horského penzionu Kraličák v Hynčici pod Sušinou z dílny studia Ječmen. Dle poroty je stavba inspirována „spíše přírodou a kontextem místa s bunkry dávné obranné linie než původními a nedávnými místními osamocenými stavbami. Je to dávno známý zjev horské chaty v nové figuře. Ve skutečnosti investičně skromná stavba je součástí nové rozsáhlejší kultivace oblasti, která po poválečném chátrání znovu ožívá.“

Horský penzion Kraličák v Hynčicích pod Sušinou (Ječmen studio)
Zdroj: ČT24/Obec architektů

Čestná uznání udělila porota v této kategorii tři: dostavbě budovy Slovanského gymnázia v Olomouci (Ateliér-r); areálu společnosti IPBM v Konárovicích (OK Plan Architects), který shledala vhodným příkladem budoucí výstavby v prostředí anonymních indistriálních zón; a pivovaru Hostivar v Praze (studio ADR).

Za příklad nejlepší Rekonstrukce byla označena stodola v Benešově u Semil realizovaná studiem Raketoplán. Oceněno bylo zachování a zdůraznění venkovní materiality spolu s nápaditou a energeticky smysluplnou vnitřní prostorovou strategií.

Stodola v Benešově u Semil (studio Raketoplán)
Zdroj: ČT24/Obec architektů

Čestné uznání patří rekonstrukci objektu v Ostravě-Svinově na ulici Luční pro „odvážnou, osvěžující a provokující intervenci do banální stávající stavby“, jejíž výsledek je zároveň velkou reklamou firmě, která rekonstruovanou stavbu využívá.

Objekt v Ostravě-Svinově (Projektstudio EUCZ)
Zdroj: ČT24/Obec architektů

Nejmladší kategorie v soutěži byla zároveň jednou z nejvyrovnanějších. Cenu určenou Rodinnému domu udělila porota studiu KSA za realizaci domu v Mníšku pod Brdy. Porotu zaujal ojedinělým konceptem a typologií rodinného domu, skromností objemu, propojením interiéru s exteriérem formou zapuštění stavby do terénu a použitím jednoduchých materiálů.

Rodinný dům v Mníšku pod Brdy (KSA)
Zdroj: ČT24/Obec architektů

Čestná uznání získaly: dům Zilvar ve východních Čechách (ASGK Design) za „přesvědčivý souzvuk s místní zástavbou a otevřenou krajinou“; dům ve Frýdlantu nad Ostravicí (Projektstudio EUCZ) za „sympatickou obytnou atmosféru“ a dům s adresou Karlovy Vary - Stará Role (A69 Architekti) za osobitou reakci na banální prostředí rodinné výstavby.

Dům Zilvar ve východních Čechách (ASGK Design)
Zdroj: ČT24/Obec architektů

V kategorii Interiér porotu nejvíce zaujala realizace prodejny firmy Megapixel v Praze 7. Autoři studia ADR vložili do původního prostoru nové podlaží, aniž by popřeli jeho velikost. Zároveň vyvážili povrch prodávaného sortimentu povrchem použitých stavebních a konstrukčních materiálů.

Prodejna firmy Megapixel v Praze (ADR)
Zdroj: ČT24/Obec architektů

Jedno ze dvou čestných uznání připadlo interiéru baťovského domku ve Zlíně (studio Element), který porota označila za „vtipný a přiměřený.“ Druhé míří do pivnice Atlantic v Brandýse nad Labem (IO studio), přetvořené z původního prostoru bývalé konírny.  

Pivnice Atlantic v Brandýse nad Labem (IO studio)
Zdroj: ČT24/Obec architektů

V kategorii Architektonický design, drobná architektura či výtvarné dílo byly uděleny ceny dvě. Rekreační objekt v Ošelíně (Modulora) podle poroty posiluje poetiku místa - archetypálním propojením nové figury s původními budovami a vesnickým rybníkem.

Rekreační objekt v Ošelíně u Stříbra (Modulora)
Zdroj: ČT24/Obec architektů

Ateliér Petr Franta architekti & ASOC byl oceněn za odvážný projekt přístavby zimní zahrady k vile od architekta Kamila Roškota ze 30. let minulého století. Skleněné a ocelové materiály doplňují „funkcionalistického ducha“ původní stavby.  

Přístavba zimní zahrady k pražské vile od architekta K. Roškota (Petr Franta architekti & ASOC)
Zdroj: ČT24/Obec architektů

Za Urbanismus se porota rozhodla udělit pouze čestné uznání, a to projektu Magistrála - Nová pražská třída (CCEA MOBA). Zajímavý přístup s výraznou barevností podle ní iniciuje „novou životaschopnost v prostředí šedých a nudných kontextů“.

V kategorii Krajinářská architektura a zahradní tvorba nebyla letos udělena cena ani čestné uznání.