Švédsko prý Ďáblovu bibli půjčilo naposledy

Největší kniha světa, rukopisný Codex gigas vzniklý ve středověku na českém území, opustil Švédsko za stovky let jen třikrát. Potřetí a prý naposledy je tomu právě nyní. Do severské země se dostal jako válečná kořist za třicetileté války a do Prahy přicestoval kvůli ojedinělé výstavě. "Poté se vrátí do Stockholmu navždy," řekl dnes ČTK zástupce švédské Národní knihovny a vyloučil tak další případné zápůjčky.

V Praze bude kniha vystavena od čtvrtka 20. září do 6. ledna. Kdo se chce na ni přijet podívat, má podle švédských odborníků nyní dostatečnou příležitost. Největší rukopis světa bude vystaven jen kousek od Pražského hradu, odkud jej Švédi před staletími odvezli.

Mýlil by se však ten, kdo by očekával, že si bude moci stránkami o rozměrech metr krát 60 centimetrů otáčet. „Kniha knih“ je uzavřena v prosklené vitríně a otevřena na své nejznámější stránce, té s barevnou kresbou čerta, podle něhož bývá také nazývána Ďáblova bible. Překvapením může být protější strana - na ní je iluminace nebeského Jeruzaléma, města božího.

Čtenáři tento kontrast naznačuje, že si může vybrat, kterou cestou se dá. Podle Zdeňka Uhlíře z oddělení historických fondů Národní knihovny tato dvojice vyobrazení odkazuje k celému středověkému světu, jenž byl ostře rozdělen na dobro a zlo, svět vnější a vnitřní i duchovní a světský.

Národní knihovna pro výstavu zbudovala speciální prostor - klimatizovanou komoru. Za dvojími dveřmi je místnost se stálou teplotou kolem 18 stupňů Celsia a vlhkostí kolem 50 procent, v níž se nachází jediný objekt - vitrína s knihou. V ní může návštěvník výstavy pobýt maximálně deset minut.

„Komora stála 2,5 milionu korun, ale knihovna tím získala prostor, ve kterém bude moci vystavovat vzácné rukopisy. Plánujeme Kodex vyšehradský, který byl naposledy vystaven v roce 1964,“ řekl ČTK ředitel NK Vlastimil Ježek.

Vitrínu pro výstavu dodali Švédové stejně jako trezor, ve kterém se kniha převážela do Prahy. „Trezor se vyráběl na mnoho pokusů, vždy jej zkoušeli rozbít, a teprve až když nešel žádným z možných nástrojů zničit, rozhodli se pro jeho konečnou podobu,“ řekla ČTK Kateřina Nováková z NK.

Hodnota Codexu gigantu je nevyčíslitelná. V případě podobných památek se udává hodnota pojistná, Ďáblova bible však patří mezi knihy komerčně nepojistitelné. V případě, že se objekt srovnatelného významu třeba zapůjčuje na zahraniční výstavu, nastupují státní záruky. „Český stát poskytl záruku 300 milionů korun,“ řekla Nováková.