Čtení Deníků Majdanu otevřelo festival scénických čtení Specific

Brno – Tvorbě ukrajinských autorů se letos věnuje festival scénických čtení Specific. Festival v sobotu otevřelo čtení Deníků Majdanu. Text z pera deseti ukrajinských dramatiků vznikl z výpovědí organizátorů a účastníků kyjevských demonstrací na náměstí Majdan.

„Já jsem jako dítě chodil s našima na Majdan, když byla Oranžová revoluce. Taky tam všude stály stany. A já jsem tehdy chtěl, že až vyrostu, že budu taky takhle žít. Na Majdanu, ve stanu… No, tak sny se přece jen plněj.“ I takové příběhy zachycují Deníky Majdanu. Podklady pro ně sbíralo deset ukrajinských dramatiků přímo na stejnojmenném kyjevském náměstí od 21. listopadu loňského roku.

NO COMMENT: Scénické čtení Deníků Maidanu (zdroj: ČT24)

Unikátní soubor představil festival scénických čtení Specific v Brně. Na scénické čtení textů dorazilo několik desítek lidí, mezi nimi i ukrajinský dramatik a aktivista Pavlo Arie a organizátorka akcí EuroMaidan Brno Marija Nobilisová. Ti s účastníky čtení diskutovali o situaci na Ukrajině i životě Ukrajinců mimo jejich rodnou zemi.

Role náměstí Majdan

Náměstí Majdan (česky náměstí Nezávislosti) bylo od podzimu loňského roku dějištěm série dlouhotrvajících masových občanských protestů nazvaných EuroMaidan. Demonstrace začaly spontánně v noci 21. listopadu 2013, den poté, co ukrajinská vláda pozastavila přípravy pro podpis asociační dohody s Evropskou unií. Události vedly až k pádu prezidenta Viktora Janukovyče v únoru 2014 a vzniku nové vlády Arsenije Jaceňuka. Několik dní poté vypukla krymská krize. (zdroj: Wikipedie)

Festival Specific se letos věnuje právě ukrajinské dramatické tvorbě. Během festivalu, který proběhne ve dnech 20. až 23. května, zazní hned pět textů od sedmi předních ukrajinských autorů – například od už zmíněného Pavla Aria, Taťjany Kycenkové nebo Nataljy Vorožbytové. Společným jmenovatelem děl, která budou představena v české premiéře, je motto „místo, kde se mění dějiny“.