Festival Names představuje legální graffiti v pražských ulicích

Praha - V rámci prvního festivalu graffiti a street artu u nás se prezentuje více než 40 tvůrců graffiti z Česka i zahraničí. Organizátoři kladou důraz na legalitu graffiti a chtějí je prezentovat jako umělecká díla. Graffiti budou k vidění přímo v ulicích Prahy a v galerii Trafačka.

České a světové pouliční umění a graffiti jsou poprvé společně na jednom místě. Z německého Mnichova přijel na festival graffiti umělec Loomit, který se na graffiti scéně pohybuje už od osmdesátých let a objel skoro všechny zdi světa. Jeho specialitou jsou velké fresky. Ta pražská sahá až do osmého poschodí, dokončit ji chce během několika dnů. „Mám trochu problém se strukturou fasády. Jsem na to sám, takže pracuji s co nejjednodušší technikou. Bude to vypadat trochu jako obrovské razítko několika postav politiků,“ řekl Loomit.

Festival podpořil i pražský magistrát. Sprejerům poskytl legální zónu na Národní třídě. „Je dobré vidět graffiti uvnitř organizované, a ne na pražských památkách,“ pochvaloval si ředitel Odboru památkové péče pražského magistrátu Jan Kněžínek.

Graffiti už dávno nedotváří jen městská prostředí. Objevuje se i v reklamě, divadle nebo interiérech bytů a to i v trojrozměrných variantách. „V dnešní době, a není to jen český fenomén, se stává, že graffiti a street art je velmi dobře prodejné a velmi vystavované v galeriích,“ upozornila mluvčí festivalu Blanka Čermáková.

Graffiti
Zdroj: ČT24