Nové logo, nové filmy. Batman je pěkně vitální stařík

New York - Batman bojuje proti bezpráví už 75 let. Stal se za tu dobu jedním z nejslavnějších superhrdinů. V netopýřím duchu se chystají celoroční oslavy, vydavatelství DC Entertainment vytvořilo Batmanovi nové jubilejní logo, vydávají se komiksy a chystají se nové filmy.

Batman slaví v plné síle pětasedmdesátku (zdroj: ČT24)

Vydavatel DC Entertainment, filmové studio Warner Bros. a Rocksteady Studios se rozhodli oslavit narozeniny svého hrdiny několika akcemi. Kromě jubilejního loga vzniká počítačová hra Batman: Arkham Knight a dva animované filmy Son of Batham (Batmanův syn) a Assault on Arkham (Útok na Arkham). Americká stanice FOX připravuje hraný seriál Gotham.

V komiksovém vesmíru vydavatelství DC Comics existují desítky různých superhrdinů, ale nad všemi vysoko ční dvě základní ikony, Superman a Batman. Zatímco Superman je esencí téměř všech superschopností, Netopýří muž alias milionář Bruce Wayne se musí v boji se zločinem spolehnout jen na technické vymoženosti, odvahu a bojový výcvik. Na obálku časopisu Detective Comics poprvé přiletěl ve velkém stylu na konci března 1939.

Batman: Arkham Knight trailer:

Zachovalá kopie prvního komiksového příběhu s Batmanem, sešit nazvaný Detective Comics No. 27, byla znovuobjevena v roce 2007 zapadlá na půdě. Podle odborníků na celém světě existuje jen několik stovek tohoto vydání. Vydavatel proto chystá reedici. Batmanovy příběhy začali vytvářet Bill Finger a Bob Kane, kteří na scénu přivedli řadu Batmanových protihráčů (v čele s maniakálním „vtipálkem“ Jokerem).

Temný rytíř Franka Millera

Netopýří muž prošel během desítek let mnoha proměnami, jeho dnešní temná podoba vychází z díla komiksového gurua Franka Millera, který v roce 1986 hrdinu znovu dostal na výsluní knihou Batman: návrat Temného rytíře. Už v 60. letech se Batman objevil v televizním seriálu, koncem 80. let pak natočil Tim Burton úspěšný filmový přepis.

Filmového Batmana znovu restartoval v roce 2005 režisér Christopher Nolan, který nakonec natočil velmi úspěšnou trilogii. Superman jednou Batmana nazval nejnebezpečnějším mužem planety, letos sice slaví 75 let, je to ale zjevně pěkně vitální stařík.