Muž, který inspiroval Obamu. Amerika vzpomíná na Cezara Chaveze

Washington - Aktivista Cezar Chavez je pro americké Hispánce stejnou ikonou, jakou je pro Afroameričany Martin Luther King. Celý svůj život zasvětil boji za práva zemědělců a mexických přistěhovalců. Jeho činy připomíná nový film, kde odborového předáka ztvárnil Michael Peña, proti kterému se coby despotický farmář postavil John Malkovich.

Amerika si připomíná Cezara Chaveze (zdroj: ČT24)

Poslední březnový den, na výročí jeho narození, byl v roce 2011 ve Spojených státech vyhlášen Dnem Cezara Chaveze. Významný den je zároveň státním svátkem v několika státech USA. „Vyzývám všechny Američany, aby spojili tento den s náležitou službou, pospolitostí a vzdělávacími programy a uctili tak trvalé dědictví Cesara Chaveze,“ uvedl tehdy prezident Barack Obama ve svém prohlášení (v originále zde).

Cesar Chavez (31. března 1927 až 13. dubna 1993), v Evropě nepříliš známý aktivista, bojoval v Americe za lepší podmínky sběračů ovoce. Po mnohaleté snaze se mu podařilo zajistit jim lepší pracovní podmínky a plat. Patřil k zakladatelům zemědělského odborového hnutí, bojoval také za práva zvířat a podporoval ekologické zemědělství.

Jeho osud se nyní podařilo zfilmovat. „Opravdu se těším na to, až uvidím životopis jednoho ze svých hrdinů, jednoho z lidí, kteří mě inspirovali k tomu, abych dělal to, co dělám,“ uvedl prezident Barack Obama. Ve snímku režiséra Diega Luny nazvaném prostě Cezar Chavez hrají Rosaria Dawsonová, Michael Peña, John Malkovich nebo Gabriel Mann. „Chci, aby byli na ten film Hispánci a moji Mexičané opravdu hrdí,“ uvedl představitel hlavního hrdiny Michael Peña. Premiéru si Cezar Chavez odbyl symbolicky přímo v Bílém domě.