Magdalena Kožená se loučila s českým publikem. Čeká třetí dítě

Praha - Světoznámá mezzosopranistka Magdalena Kožená se před plánovanou pauzou rozloučila s českým publikem. V létě čeká narození třetího potomka. V pražském Rudolfinu zazpívala v doprovodu švýcarského orchestru La Cetra. Publikum ji ocenilo dvojími ovacemi vstoje ve zcela zaplněné Dvořákově síni.

Na koncertu nazvaném Jak líbeznými tóny… přednesla Kožená zejména árie od Claudia Monteverdiho. V orchestrálních skladbách italských komponistů 17. století ji doprovodil basilejský orchestr La Cetra. Řídil ho italský dirigent a cembalista Andrea Marcon. Praha je po Heidelbergu a Toulouse posledním evropským zastavením, při němž představila tento nový monteverdiovský program. Nadšené posluchače odměnila pěvkyně na konci koncertu dvěma přídavky od Girolama Frescobaldiho a Tarquinia Meruly.

S dirigentem Marconem se světově uznávaná pěvkyně zná deset let. Poprvé se setkali, když natáčeli desku s Händelovými skladbami, a jak říká Kožená, hned si porozuměli. Cítí stejnou energii a podobně vnímají i hudbu. „Andrea je velice impulzivní člověk, který o italské renesanci a baroku ví strašně moc. Pro mě je inspirativní se od něho dozvídat spoustu zajímavostí. Vnáší do hudby mnoho temperamentu a velmi rád improvizuje přímo na koncertu, takže je to pokaždé trochu jiné,“ vypráví Kožená.

Zpívat všechny party najednou

Marcon po vystoupení uvedl, že právě Kožená je jako jedna z mála schopna uzpívat velmi náročný Monteverdiho cyklus Il Combattimento di Tancredi a Clorinda. „Jelikož znám Magdalenu velmi dobře, tušil jsem, že bude tím pravým umělcem, který dokáže zazpívat všechny tři party najednou,“ ocenil ji dirigent. „Je to miniopera, která je normálně zpívaná třemi osobami, je tam vypravěč a dva milenci,“ vysvětluje zpěvačka.

Magdalena Kožená
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Společně se Kožená s Marconem zase v Praze objeví v roce 2016. Narození třetího dítěte očekává Magdalena Kožená v červnu. Na pódia se potom chce vrátit už po třech měsících. A před porodem má připravený ještě bohatý program. Ale jak sama říká: „Posledních šest týdnů už je to těžší, protože bříško tlačí na bránici a hůře se dýchá.“

Duchovní písně od Schuberta nebo Dvořáka

Koženou čeká před Velikonocemi ještě uvedení nového alba. Titul z domovského vydavatelství Deutsche Grammophon se nazývá Prayer - Voice & Organ. S německým varhaníkem Christianem Schmittem natočila duchovní písně od Franze Schuberta nebo Antonína Dvořáka. I z monteverdiovského projektu vznikne deska. Kožená je také patronkou mezinárodního projektu Rok české hudby a hudebního projektu České sny.

Nejúspěšnější česká operní pěvkyně současnosti, která 26. května oslaví 41. narozeniny, má se svým manželem Simonem Rattlem, slavným dirigentem Berlínské filharmonie, dva syny, devítiletého Jonáše a šestiletého Miloše. Nyní čeká holčičku, která pravděpodobně dostane české jméno, prozradila Kožená. Na pódium se vrátí už v září, přesně tři měsíce po porodu. Zpívat bude v poloscénicky zpracovaných Matoušových pašijích ve švýcarském Luzernu, na londýnském festivalu BBC Proms a na začátku října pak v New Yorku.