Není Hádek jako hádek. Prušinovský točí Kobry a užovky

Kryštof Hádek jako Kobra a Matěj Hádek jako Užovka. Ne, nejde o žádný ujetý naučný film o plazech, ale o příběh dvou ztracenců v režii Jana Prušinovského. Drama začal s hereckými bratry v těchto dnech natáčet podle debutového scénáře Jaroslava Žváčka, objevu roku cen Magnesia Litera za rok 2012.

Kdo četl Žváčkovu literární prvotinu Lístek na cestu z pekla, tuší, že jej s Janem Prušinovským, jehož rukopis je znát na komediálních seriálech Okresní přebor a Čtvrtá hvězda, pojí smysl pro absurditu. Promítnout by se mohl i do jejich společného počinu, přestože ten bude pravděpodobně spíš výrazněji dramatický než komediální.

„Půjde o film, který je divácky atraktivní a nechybí mu humor ve stylu britských sociálních dramat Kena Loache nebo Stephena Frearse,“ nemíří Jan Prušinovský zrovna nízko. Obdobný snímek podle něho v české kinematografii chybí.

Natáčení filmu Kobry a užovky
Zdroj: ČT24/Offside Men

Žváček si ve svém románu ironicky dobírá scenáristickou branži (a vůbec „dělání“ současných českých filmů), tím spíš není příliš pravděpodobné, že by jako jeho hrdina byl nucen napsat Ordinaci v Rajské zahradě IV nebo spolupracovat s „komerčně nejúspěšnějším českým spisovatelem“, autorem Pivních vtipů I a II. "Kobry a užovky jsou podle scénáře, který jsem vždy toužil napsat, ale nikdy jsem k tomu neměl dostatek odvahy," tvrdí Prušinovský.

Dva bratři ve filmu i na place

„Je to silný příběh dvou bratrů. Ti jsou si blízcí a zároveň vzdálení,“ prozradil. Užovka (Matěj Hádek) je ztracený ve svém vlastním životě. Přestože je mu už skoro čtyřicet, nemá holku ani práci, přičemž cítí, že má poslední naději sám se sebou něco udělat. Naskytne se mu šance, kterou nehodlá promarnit. Jeho bratr Kobra (Kryštof Hádek) je magor, nezodpovědné dítě a feťák, bydlící s věčně opilou matkou (Jana Šulcová). Staví vzdušné zámky a vykrádá chatky. V bratrově životě se objeví v nejméně vhodnou chvíli, Užovka si ale nechce nechat blížící se štěstí pokazit a rozhodne se udělit Kobrovi pořádnou lekci. Vše se bohužel vymkne kontrole.

Natáčení filmu Kobry a užovky: Kryštof Hádek (vlevo) a režisér Jan Prušinovský
Zdroj: ČT24/Offside Men

„Obsazení bratrů Hádkových, Matěje a Kryštofa, vnímám jako obrovskou příležitost, protože určité nuance vztahu hlavních hrdinů jsou schopni vytvořit pouze skuteční biologičtí bratři,“ domnívá se Prušinovský. V dalších rolích se objeví Lucie Polišenská, Lucie Žáčková, Jana Šulcová a David Máj.

Snímek se bude natáčet i odehrávat ve středních Čechách. „Ty považuji za nejzdevastovanější část naší republiky. Je to místo plné skladišť, překladišť, autobazarů, vylidněných vesnic a chudých měst bojujících s hernami, zastavárnami a pervitinem. Chci nabourat zažitou představu, že se jedná o bohaté místo, ve kterém se lehce žije,“ vysvětlil režisér.

Do kin by se Kobry a užovky, které vznikají v koprodukci České televize, měly vplížit na jaře příštího roku.