Tichá síla ošklivých miminek nahlas obviňuje režim v Číně

Praha - Centrum současného umění DOX hostí výstavu básnířky a fotografky Liu Xia, která je ve své zemi zakázanou autorkou. Její dílo je v Číně možné vidět pouze v soukromí nebo na internetu. Výstava Tichá síla Liu Xia je první veřejnou výstavou prací Liu Xia, která byla poprvé představena v Musée Landowski at Boulogne-Billancourt v říjnu 2011 a během let 2012 a 2013 ji uvedly další renomované světové galerie.

DOX vystavuje Tichou sílu (zdroj: ČT24)

Pekingskou intelektuální komunitou uznávaná autorka je ženou spisovatele Liu Xiaobo. Ten byl v roce 2009 uvězněn za svůj otevřený dopis čínské komunistické straně, v němž požadoval otevřenou diskusi o zavedení demokracie v zemi a který podepsaly desítky tisíc čínských občanů včetně předních zástupců akademické a umělecké scény. Poté, co byl v roce 2010 Liu Xiaobo oceněn Nobelovou cenou míru, byla jeho žena Liu Xia bez soudního procesu odsouzena k domácímu vězení a od ledna 2011 je téměř bez jakéhokoliv kontaktu s okolním světem.

Černobílé fotografie, které představuje výstava Tichá síla Liu Xia, vznikaly v letech 1996-1999 a poodhalují neoficiální čínskou realitu podléhající represím a cenzuře. „Podivné panenky na fotografiích, které Liu Xia nazývá “ošklivá mimina„, se jakoby potulují krajinou Pekingu a snaží se uniknout nepochopitelné čínské cenzuře. Panenky se nemohou hýbat a působí pasivně, zároveň jsou ale ztělesněním hněvu a vzdoru,“ uvádějí organizátoři v doprovodném textu.

„Manželé bojují dlouhodobě za svobodu slova v Číně. Oba jsou propojeni s Václavem Havlem - Liu Xiaobo si s Havlem korespondoval a inspiroval se jeho metodami pro svou Chartu 08. Havel aktivně bojoval za jeho propuštění a projevil přání, aby byly fotografie Liou Xia vystaveny v Praze. Po letech se tak tedy konečně stane,“ informovala Zuzana Masná z centra DOX.

Tichá síla Liu Xia (kurátor výstavy Guy Sorman) – Centrum současného umění DOX, Poupětova 1, Praha 7. Výstava probíhá 28. 2. - 9. 6. 2014. Otevírací doba: Po: 10:00 – 18:00, Út zavřeno, St a Pá: 11:00 – 19:00, Čtv: 11:00 – 21:00, So - Ne: 10:00 – 18:00.